Trolle om släppta IS-kvinnorna: ”Finns inga möjligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Flera återvända IS-kvinnor har släppts på fri fot i Sverige efter förhör, något som fått hård kritik av bland annat terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Men enligt Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE), fanns det inget annat alternativ.

– Jag gör bedömningen att det här systemet ändå fungerar, säger han i SVT:s Agenda.

Jonas Trolle menar att myndigheternas möjligheter i de här fallen är begränsade sett till hur lagstiftningen ser ut.

– Om man inte har ett anhållande eller en häktning längre fram och det heller inte är frågan om tvångslagstiftning, till exempel psykiatrisk tvångsvård, då finns det inga möjligheter i Sverige att ha någon speciell regel för de här personerna, säger han.

– Personerna är delgivna misstankar, det är utredningar som pågår, man gör en värdering av eventuell dådkraft och förmåga.

”Säkerhetspolisen följer upp”

Trolle understryker också att det är Säpo som har i uppgift att avvärja säkerhetshot. Han påpekar vidare att socialtjänsten aldrig har haft mandat att göra hotbedömningar.

– Säkerhetspolisen följer upp samtliga från kalifatet utifrån bedömningar som görs. Finns det en avsikt, finns det en förmåga hos de här personerna? Det görs direkt när de kommer men också kontinuerligt efteråt.

Hör Jonas Trolle från CVE i klippet ovan. Eller se hela intervjun på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.