Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill stå för jämställdhet”, säger Loubna Stensåker Göransson (M) om varför de vill införa slöjförbud i skolan. Foto: SVT

Trots domen – hon vill fortfarande se slöjförbud i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner får inte förbjuda slöja i skolan, enligt en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen.  

Skurups kommun har kämpat för att införa ett slöjförbud i skolan. Nu kommer man leta efter nya vägar framåt, menar fritidspolitikern Loubna Stensåker Göransson (M). 

– Jag blir mörkrädd, svarar Saida Hussein Moge, ordförande för S-kvinnor i Biskopsgården.

Det var i förra veckan som Högsta förvaltningsdomstolen meddelade att det saknas lagstöd för de slöjförbud som Staffanstorp och Skurups kommun velat införa.

”Uttryck för religionstillhörighet, som bärandet av huvudduk och liknande klädesplagg, omfattas i stället av skyddet för yttrandefriheten”, skriver domstolen.

– Vi kommer analysera domen och se om det finns förutsättningar att gå vidare. Religion ska inte ha inflytande i skolan och skolan ska vara lika för flickor och pojkar, säger Loubna Stensåker Göransson i SVT:s Sverige möts. 

Hon får kritik från pedagogen och ordförande för S-kvinnor i Biskopsgården, Saida Hussein Moge. 

– Jag tycker slöjan ska vara frivillig. Om ett förbud skulle införas, ska läraren agera som väktare och dra av barnen slöjan? Är det rätt?, frågar hon politikern i programmet.

Se hela Sverige möts på SVT Play.

Slöjförbud i skolan

2019 beslutade kommunfullmäktige i Skurup att elever och personal i de kommunala grund- och förskolorna inte skulle få bära slöja. Även i Staffanstorp ville kommunen införa förbud upp till sjätte klass.  

Men beslutet hävdes efter att ha prövats i förvaltningsrätten som menade att slöjförbudet stred mot grundlagens bestämmelse om religionsfrihet och mot Europakonventionen. 

Den 8 december meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att det saknas lagstöd för kommunerna att förbjuda så kallad huvudduk. Plagg som uttrycker religionstillhörighet omfattas av yttrandefriheten, enligt domstolen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.