Förra året var 92 procent av alla medlemmar i svenska ridföreningar kvinnor, enligt siffror från Svenska Ridsportförbundet. Här landslagsryttaren Angelica Augustsson Zanotelli på hästen Kalinka van de Nachtegaele under en tävling tidigare i år. Foto: TT

Trots insatser: Nio av tio inom ridsporten är kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

För drygt tio år sedan startade Svenska Ridsportförbundet ett arbete för att sätta killar i ridsporten i fokus. Det resulterade bland annat i rapporten ”Jag är en normal kille liksom”. Men trots satsningen är fortfarande killarna få på ridskolorna. 

– Tyvärr ser siffrorna i princip likadana ut, vissa år är det till och med ännu färre. Ofta stannar de här projekten vid att det är just projekt – de får inte riktigt fäste. Där behöver vi hitta bättre vägar, säger Hanna Danewid vid Svenska Ridsportförbundet. 

Ridning är en av Sveriges största ungdomssporter. Men inte bland män och killar. Förra året var 92 procent av alla medlemmar i svenska ridföreningar kvinnor, enligt siffror från Svenska Ridsportförbundet. Och bland ungdomar i åldrarna sju till tjugo år är skillnaden ännu större: där är bara drygt sex procent killar. Det gör ridsporten till en av de mest könsindelade sporterna i Sverige.

– De killar som vi pratar med som är i ridsporten upplever det sällan som ett problem. Det handlar mer om bilden utifrån. Och där har vi också forskning som visar på att det är lättare att attrahera tjejer till manliga sporter än tvärtom. Den där stämpeln som ridsport har fått på sig, att det skulle vara en tjejsport, den måste vi tvätta bort. 

Hanna Danewid anser att det behövs fler killar som rider för att få sporten mer jämställd. En anledning är kravet från Riksidrottsförbundet att ha minst 40 procent av vardera könet i föreningens styrelser.

– Och styrelserna ska ju samtidigt spegla medlemmarna, så där har vi en jätteutmaning, säger hon.

”Ridning ska inkludera alla”

Men samtidigt har Svenska Ridsportförbundet inte någon specifik satsning på att få in fler killar i sporten just nu, utan fokuserar på ett bredare perspektiv. 

– Ridning ska inkludera alla oavsett ålder, kön, sexuell läggning, social, etnisk och kulturell bakgrund. Det är något som vi jobbat hårt med de senaste åren, både vad gäller kommunikation och i våra utbildningar, säger Danewid. 

Kan Ridsportförbundet göra mer för att få killar att rida?

– Ja, det är vi helt eniga om att vi måste kunna. Men vi tänker att vi ska jobba mot en bredare målgrupp så att alla ska känna sig välkomna till ridsporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.