Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vill inte redan nu ge besked om vilka myndigheter som ska få it-hjälp av Försäkringskassan.

Trots it-skandalerna: Besked saknas från regeringen om säker statlig it-drift

Uppdaterad
Publicerad

När it-skandalen på Transportstyrelsen avslöjades sommaren 2017 blev ett av regeringens svar att Försäkringskassan skulle kunna ansvara för ”säker statlig it” för myndigheter med känslig information. Men så har det inte blivit hittills – nu efterlyser Försäkringskassan besked från regeringen om vilka myndigheter som verkligen behöver säker it.

– Man borde peka ut vilka myndigheter som är så säkerhetsklassade att de måste finnas inom statens gränser. Vi har efterlyst det, men inte fått några besked, säger Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan. 

Det var när Transportstyrelsen lade ut it-driften på den amerikanska datajätten IBM som tillgång till känslig information hamnade hos personal i Östeuropa som inte var säkerhetsprövad.

När regeringen strax efteråt beslutade att ge Försäkringskassan i uppdrag att ”erbjuda samordnad och säker it-drift för vissa myndigheter” var det med motiveringen att Sverige behöver en gemensam it-drift i staten för att trygga säkerheten för känslig information.

Olika skäl – men ej säkerhet

Eftersom Försäkringskassan har en stor it-verksamhet byggd för att klara en stor mängd känslig information, och dessutom redan har tagit hand om Pensionsmyndighetens it-drift, bedömde regeringen att just Försäkringskassan skulle kunna klara uppdraget.

Men SVT:s granskning visar att de myndigheter som vill ha hjälp av Försäkringskassan har helt andra skäl än it-säkerhet.

– De har olika skäl, men inte primärt säkerhetsskäl. De kan ha problem med it-driften, med att hitta kompetens,  de kanske har blivit utflyttade från Stockholm och behöver hitta en lösning,  säger Stefan Olowsson.

”Våra resurser är ansträngda”

Ett drygt 20-tal myndigheter har kontaktat Försäkringskassan om it-drift enligt Stefan Olowsson.

Förutom Pensionsmyndigheten har Försäkringskassan nu tagit över Statens servicecenter, Myndigheten För digital förvaltning och Barnombudsmannen. Inledande samtal pågår med E-hälsomyndigheten. Tidigare var även Arbetsförmedlingen aktuell, men det har avbrutits.

– Vi vet att Försäkringskassan har en dialog med fler myndigheter. Vi har ett antal myndigheter nu som är på väg in, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Men Försäkringskassans rapporter till regeringen ger en annan bild.

– Just nu kan vi inte ta på oss så mycket mer. Våra resurser är ansträngda, säger Stefan Olowsson.

Regeringen vill inte bestämma sig nu

I rapporteringen till regeringen framgår det  att ”det  är nödvändigt att regeringen prioriterar frågan och att nödvändiga beslut kring finansiering, uppdrag och styrning fattas”. Försäkringskassan skriver också att det finns risk att det inte kommer finnas möjlighet till permanenta lösningar från 2021 när det nuvarande uppdraget är avslutat. 

Men regeringen ser inget behov av att till exempel bestämma sig redan nu för vilka myndigheter det är viktigast att lösa säkerhetsfrågan för.

– Nu har vi väldigt tydligt lagt ett uppdrag för de här två åren. Jag tror att det är bra att ta den här tiden på sig för att göra den här analysen, säger Annika Strandhäll (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.