Delad bild. Till vänster: kvinna med långt blont hår. Till höger: kött grillas över öppen eld.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Kostråden utgår från vetenskaplig grund av vad som är bra för hälsan. Men vi har vi också beaktat andra aspekter, säger Livsmedelsverkets utredare Linda Wågström. Foto: SVT/TT

Trots regeringens bakläxa – Livsmedelsverket upprepar rådet om att minska på kött

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverkets råd står fast: ät max 350 gram rött kött i veckan. Detta trots att regeringen bett att de nya kostråden ska omprövas.

”Man kan gärna äta kött, men inte allt för mycket”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Tidigare rekommenderades maximalt 500 gram nöt-, gris- eller lammkött i veckan, men i de nya kostråden som presenterades på måndagen sänks det till 350 gram där endast ”en liten del” bör vara chark.

Råden baseras på de nordiska näringsrekommendationerna som kom 2023. Innan det stod klart att köttrådet skulle bantas ner bad regeringen Livsmedelsverket analysera hur det påverkar svensk beredskap ytterligare. Eller som myndigheten uttrycker det: ”att beakta Sveriges förmåga att försörja befolkningen med mat i kris eller ytterst krig”.

Myndigheten om beredskapen

Resultatet blev en fördjupad konsekvensanalys. Enligt den skulle vi få 1 600 färre dödsfall årligen om hela Sverige följde rådet. Det handlar om dödsfall i tjock- och ändtarmscancer, kranskärlssjukdom, stroke och typ 2-diabetes.

Samtidigt bedömer Livsmedelsverket att rådet inte förväntas påverka Sveriges beredskap.

”Detta eftersom effekten på den totala produktionen är liten”, skriver myndigheten och hänvisar till att beredskapen snarare påverkas av hur mycket inhemskt kött vi äter i stället för importerat.

”Ät bönor varje dag”

Utöver minskad köttkonsumtion rekommenderas mer fullkorn och mer baljväxter. Bönor, linser och ärtor bör ätas ofta, ”gärna varje dag”. Samtidigt förtydligas råden om mejeriprodukter, att man gärna får äta yoghurt eller fil varje dag. Råden att äta fisk några gånger i veckan och 500 gram frukt och grönt per dag samt att begränsa saltmängden kvarstår.

Grunden för kostråden är hälsa, men Livsmedelsverket har även tagit hänsyn till andra aspekter.

– Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger generaldirektör Annica Sohlström i pressmeddelandet.

KD-ministern kritisk

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) är inte nöjd med köttrådet.

”Kostråden är inte ett politiskt beslut utan ett myndighetsbeslut. Regeringen har dock gett Livsmedelsverket två uppdrag inför att beslutet skulle fattas”, skriver han på Facebook och fortsätter:

”Syftet med det var, sammanfattningsvis, att få en fördjupad konsekvensanalys kring kött med hänsyn till faktorer såsom livsmedelsberedskap. Jag noterar att uppdragen inte har fått den effekt som jag hade hoppats på.”

Livsmedelsverkets nya råd i korthet

  • Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
  • Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
  • Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
  • Ät fisk två-tre gånger i veckan.
  • Ät gärna kött, men helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
  • Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
  • Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
  • Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
  • Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
  • Håll igen på alkohol

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.