Lennart Palmgren, anstalts- och häktesdirektör vid Kriminalvården, tror att besöken på anstalter kan ske på ett smittsäkert sätt. Foto: SVT/Vilhelm Stokstad /TT

Trots smittökningen – nu öppnar fängelserna för besök

Publicerad

Trots den ökade smittspridningen väljer Kriminalvården nu att lätta på besöksrutinerna. Från och med i dag blir det möjligt att besöka klass 1 och 2-anstalter samt häkten.

– Vi har arbetat stenhårt på att ta fram säkra besöksmiljöer, säger Lennart Palmgren, Kriminalvårdens anstalts- och hälsodirektör.

Besöksförbudet har gällt sedan den 12 mars, men redan i september månad lättades restriktionerna något då besök till de öppna institutionerna möjliggjordes.

– Det har fungerat problemfritt, säger Lennart Palmgren, anstalts- och häktesdirektör vid Kriminalvården, i Morgonstudion.

– Nu är det dags att öppna även för de slutna institutionerna.

Enligt Lennart Palmgren har Kriminalvården under en längre tid arbetat med att ta fram säkra besöksmiljöer, skyddsutrustning samt byggt upp rutiner för hur besöken ska genomföras.

Men även de intagnas rättigheter har haft betydelse för beslutet att skruva på restriktionerna.

– Vi har å ena sidan att ta hänsyn till smittskyddet, och å andra sidan vad som reglerar klientens rättigheter enligt fängelse- och häkteslagen. Det är en samlad bedömning vi nu gör.

Se hela klippet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.