I mitten av nästa vecka ser det ut att bli solchanser på flera platser i landet. Arkivbild. Foto: TT

Trött på gråmulet väder? – snart kommer solen tillbaka

Publicerad

I veckan har det varit gråmulet och regnigt i stora delar av Sverige. Samma väder ser ut att hålla i sig i början av nästa vecka – men sen ser det ut att bli solchanser på flera platser i landet.

Den närmaste tiden kan vi förvänta oss fortsatt varmt väder, någonstans mellan två och fyra grader varmare än normalt för årstiden, i i stort sett hela landet. Trots värmen kommer det dock att vara gråmulet, regn och rätt ostadigt väder fram till mitten av nästa vecka.

– Från lördag, fram till tisdag nästa vecka kan man förvänta sig regn i stora delar av landet. Först på onsdag kommer molnen att lätta och släppa fram flera solar på väderkartorna, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

”Solen bränner bort molnen”

Det gråmulna vädret beror på tre faktorer.

  • Just nu befinner sig ett högtryck över Sverige. Ett höst-högtryck ter sig inte på samma sätt som ett sommar-högtryck. Man vill gärna koppla högtryck till soligt och varmt väder, men på hösten blir det istället gråmulet.
  • Man får något som kallas för en inversion, som innebär att temperaturen stiger med höjden. Då kan det stanna mycket moln på en viss höjd och när man har ett högtryck, så letar sig inte luften ned hela vägen som på sommaren.
  • På sommaren brukar solen bränna bort molnen mycket mer effektivt än på hösten.

När kommer vintern?

– Det är svårt att säga. Eftersom att det är flera grader varmare än vad det brukar vara vid den här tiden på året, så kan det mycket väl dröja till slutet av november, i alla fall när den kommer till Stockholm. På många platser i landet är det redan lägre temperaturer och har kommit snö, säger Lasse Rydqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer