arkivbild Foto: TT

Trötta tonåringar presterar bättre med sovmorgon

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har landets unga börjat skolan igen efter jullovet. Men de tidiga skolmorgnarna är något som försämrar många tonåringars resultat. Sovmorgon gör susen för betygen, visar forskning.

Förra veckan kunde SVT Nyheter berätta om hur allt fler sena ankomster i skolan leder till sämre skolresultat. Det är framförallt på morgonen som eleverna kommer försent. Tonåringar har svårt att orka upp på morgonen, ändå är det ovanligt att de börjar skolan senare än 08.30.

Efter att ha tröttnat på gäspande tonåringar som släntrade in för sent ändrade Smedshagsskolans ledning starttiden till klockan 09.00. I dag, nästan 10 år senare kan skolan se stora förbättringar.

– Allt färre elever kommer försent och det är pigga ögon som möter mig i kooridorerna. Vi kan se att koncentrationen ökar och meritvärdet höjts, Närvaron är mycket bättre nu och det är ju en förutsättning för att de ska kunna ta till sig kunskaperna, säger Lolitha Nilsson, rektor på Smedshagsskolan. 

Piggare och ökad koncentration

Den sena starttiden är populär även bland eleverna som tycker att de får en lugn arbetsmiljö på grund av den extra timmen.

– Jag känner mig piggare och jobbar bättre i skolan, säger Ibrahim.

– Det är så skönt att sova ut. Man hinner vakna och äta frukost så att man är redo för skolan stämmer klasskompisen Seghen Tesfalem in.

Biologiskt – inte lathet

Men att tidiga skolmorgnar försämrar tonåringarnas studiekapacitet är inget nytt. Redan 2013 deltog 9000 elever i ett forskningsprojekt på University of Minnesota som visade att både studieresultat och välmående ökade när de började, och slutade 50 minuter senare.

Det är bara en i raden av den forskning och de argument som stödjer tesen att det gör susen för betygen med sovmorgon.

– Det handlar inte om att ungdomarna är lata utan det är biologiskt. När man går in i puberteten så accelererar hormontillväxten och hjärnan växer fortfarande vilket kräver mycket energi. Den biologiska klockans inställning förskjuts med en timme eller två, vilket gör det svårare att komma upp tidigt på morgonen”, berättar Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska Institutet.

Trots det är det få skolor som börjar senare än 08.30. På Skolverket säger man att det är upp till varje enskild rektor att bestämma när skoldagen ska börja så länge man håller sig till timplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.