Emelie Henriksson och Axel Fritz bor båda hemma men drömmer att få flytta till något eget. Foto: Andreas Hult/SVT, Tomas Oneborg/SvD/TT

Tuff bostadsmarknad för unga i landets 20 största kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det är väldigt svårt för unga att ha råd att köpa en egen bostad, enligt en kartläggning från SBAB. I landets 20 största kommuner har en man mellan 25–29 år med medelinkomst endast råd att köpa bostad i tre kommuner och för kvinnor är det omöjligt.

– Känns som att man kommer att få bo hemma hela livet, säger Emelie Henriksson, 24 år.

Emelie Henriksson är 24 år och bor hemma hos sina föräldrar. Hon har sparat i flera år och vill helst flytta till Stockholm. Hos banken har hon fått ett lånelöfte på en miljon kronor, vilket inte räcker långt.

– Det känns som att man kommer att få bo hemma hela livet, eller vänta tills man träffar någon så att man är två och kan köpa någonting, säger hon.

Axel Fritz, 21 år, från Södertälje jobbar i charken i en livsmedelsaffär och bor hemma hos sin mamma. 

– Det fungerar väl men man vill ju själv ha ett eget boende att komma hem till., säger han.

Han har ställt sig i bostadskö men i Södertälje är väntetiden fem till sju år för en etta. Någon egen bostad har han inte råd att köpa. I Södertälje är snittpriset för en etta på 30 kvadratmeter 1,3 miljoner kronor.

Banken lånar maximalt 85 procent av 1,1 miljoner och för att få låna så mycket krävs en månadslön på 24 000 kronor.  Det är långt över medellönen för 25–29 åringar i Södertälje, där männen i snitt tjänar 21 000 kronor och kvinnorna 16 000 kronor.

– Man känner sig åsidosatt, säger Axel.

243 kommuner har för få bostäder

Emelie och Axel är långt ifrån ensamma. Enligt en kartläggning från SBAB är det mycket svårt för ensamstående mellan 25 och 29 år att köpa en bostadsrätt i näst in till samtliga av landets 20 största kommuner. 

Väntetiden på hyresrätter är också lång. Enligt en enkätundersökning genomför av Boverket svarade 243 av 288 kommuner att de har underskott på bostäder. 

Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB, menar att kravet på kontantinsats och de skärpta amorteringskraven har påverkat gruppen unga ensamstående väldigt mycket.

– De sakerna, i kombination med att priserna har stigit och att lönerna inte har stigit i en utsträckning som alls matchar. Och sen har vi ett regelverk som har gjort det svårare, säger Claudia Wörman.

”Bygga mer hyresrätter”

Hon efterfrågar nu en branschöverskridande översikt av hur reglerna drabbar unga bostadsköpare. Och att politikerna hjälper till, något Axel Fritz också är inne på.

– Den bästa lösningen skulle vara om de skulle bygga mer hyresrätter istället för de här flådiga bostadsrätterna man slår upp här och var. Som bara folk med högre inkomst har råd att bo i, säger Axel Fritz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.