Därför påverkas unga mest av de nya amorteringskraven

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen, FI, föreslår tuffare amorteringskrav, som regeringen nu vill införa. Enligt förslaget ska de nya reglerna ska gälla från mars 2018.

Dagens krav

Amortering är det belopp som man ska betala tillbaka på sitt lån varje månad. Det nuvarande amorteringskravet innebär att den som lånat mer än 70 procent av bostadens värde ska amortera 2 procent av lånet varje år.

Den som har en belåning på mellan 50 och 70 procent av bostadens värde ska amortera 1 procent av lånet varje år. Har man en belåning på under 50 procent krävs ingen amortering. Dessa regler gäller sedan 1 juni 2016.

Det nya kravet

Förutom det amorteringskrav som infördes förra året föreslås att nya bolånetagare med skulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten dessutom ska amortera ytterligare minst 1 procent av skulderna.

Det nya kravet gäller även om man ska byta säkerhet för befintliga lån, tex vid en flytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.