Foto: Scanpix

Tuffare tag mot personlig assistent

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa reglerna kring personlig assistans på en rad punkter. I jakten på fusk vill man tillåta inspektioner hemma hos de med personlig assistent. Men både vårdföretagen och brukarna protesterar, och tycker att det kränker integriteten.

När Pelle Kölhed var liten fick han polio. Med åren blev den värre, och sen fem år behöver han personlig assistans för sitt dagliga liv. Han är en av nästan 20.000 personer som använder den så kallade assistansreformen.

Det är hans tre döttrar som delar på assistansen – men nu kan reglerna för dem skärpas ordentligt. I årets höstbudget föreslår nämligen regeringen en rad förändringar för att stoppa fusket med stödpengar.

Samverkar för att upptäcka fusk

Flera myndigheter, bland annat Försäkringskassan, Skatteverket och Socialstyrelsen, ska samverka för att upptäcka misstänkt fusk.

Företagen som anordnar assistansen ska kontrolleras hårdare, och sköter man sig inte ska det bli lättare att bli av med tillståndet. Bakgrunden på de personliga assistenterna ska också  kontrolleras.

Men dessutom ges Försäkringskassan, Socialstyrelsen och kommunerna rätt att ge sig ut på inspektioner hos de som har anhöriga som personliga assistenter. Släpper man upprepade gånger inte in inspektörerna så dras stödet in. Reglerna är tänkta att träda i kraft 1 juli nästa år.

”De har det tufft redan”

Rena razzian, tycker såväl brukarorganisationerna som vårdföretagen.

–Det spelar ingen roll vad man sysslar med när de kommer. Släpper man inte in dem så kan man bli av med assistansen. Det finns ingen annan grupp i samhället som måste släppa in statstjänstemän i sitt hem på det här sättet. Men vi ska behöva göra det, som är i behov av hjälp från andra människor, säger Pelle Kölhed som också är ordförande i Personskadeförbundet.

Såväl vårdföretagen som brukarorganisationerna välkomnar skärpta regler mot fusk, men tycker ändå att förslagen går för långt.

–Vi tycker inte att några andra myndigheter än polisen ska få tillträde till folks hem på det sättet. Granska gärna oss assistansanordnare, allt som vi har. Men var lite försiktig med de som är funktionsnedsatta, de har det tufft redan, säger Fredric Käll, som sitter i styrelsen för Vårdföretagarna.

Vill behålla inom familjen

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) menar dock att förändringarna behövs, och att man gjort sitt bästa för att inte kränka integriteten.

–Vi vill behålla verksamheten inom familjen, och då är det också viktigt att utöka kontrollverktygen. Men det är som sagt var verktyg som ska användas vid misstanke om att fusk sker, säger hon.

–Vi vill ha verktyg för att komma åt fusket, för det är oacceptabelt att skattepengar används på ett sätt som de inte var tänkta för.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.