Karin Lindahl, vd på Indiska, menar att de uteblivna festerna gjort det tufft. Foto: SVT

Tufft för handeln i spåren av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

De flesta branscher har haft det tufft i spåren av coronapandemin. Värst drabbade är kläd- och skobranschen. Indiska har försökt styra om till ökad e-handel men i Sverige säljs 85 procent av varorna i butik. Indiska omsätter normalt 15-20 procent av sin omsättning via e-handel.

– Det är inte bara för att man är rädd att gå på stan, det är färre fester och bröllop att gå på, så det finns ett mindre behov av att handla kläder, säger Karin Lindahl, vd på Indiska.

Många handlare hoppades på en ökad försäljning under november och december. Men med de nya restriktionerna så väljer allt färre att besöka butiker.

Karin Lindahl, vd på Indiska, menar också att det är väldigt svårt att styra om så att de varor som redan levererats i butik ska säljas i e-handel. Det handlar om problem med logistik och att åter skicka tillbaka det till e-handelns lager.

Coronapandemin

Samtidigt visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) att detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 3,6 procent i oktober jämfört med motsvarande månad i fjol.

Dagligvaruhandeln ökade med 0,7 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 4,8 procent. Siffrorna för dagligvaruhandeln är exklusive Systembolaget.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet