Tullen vid Öresundsbron. Foto: TT

Tullen tvingas släppa förbi vapen och knark

Uppdaterad
Publicerad
Tullens informella regler innebär att bilar som innehåller fler personer än antalet tullare på platsen aldrig blir stoppade. Detta utnyttjas av vapen- och knarksmugglare som ofta fyller en personbil med fem personer, rapporterar Lokaltidningen.

– Sedan flera år stoppar tullarna inte bilar om det är många personer i dem. Orsaken är den allt tunnare bemanningen och att de inte är beväpnade, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund och tidigare överåklagare, till tidningen.

Han påpekar att den enskilde tullaren gör rätt eftersom det inte är meningen att personalen ska riskera livet på jobbet.

Uppgiften bekräftas av Jan Martinsson som är fackordförande för tullen i Malmö.

– Det här är ju av naturliga skäl inget vi vill gå ut med, men på en konkret fråga kan jag inte ljuga. Vi har ibland svårt att plocka ut en bil med fyra eller fem människor i och det tycker våra medlemmar känns trist, säger han till Lokaltidningen.

”Känner inte igen beskrivningen”

Lars Kristoffersson, biträdande chef för brottsbekämpning på Tullverket, säger till TT att han inte känner igen det som beskrivs.

Informella regler finns inte. Däremot ska personal alltid göra en riskbedömning innan någon stoppas.

– Vi är måna om tjänstemännens säkerhet. Om det är så att vi mot all förmodan släpper igenom någon har vi alltid direktkommunikation med polis så att de kan genomföra kontroll längre fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer