Foto: TT

Tullverket: ”Vi tvingas släppa igenom stöldgods”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som stölderna av båtmotorer ökar säger Tullverkets personal att de tvingas släppa igenom stöldgods när polisen inte hinner komma och beslagta godset. Nu vill verket ha ökade befogenheter. 

I jakt på narkotika, vapen och andra förbjudna varor stöter tullen ofta på misstänkt stöldgods som ska fraktas ut ur Sverige. Men när de hittar misstänkt stöldgods får de varken beslagta gods eller frihetsberöva personer i väntan på polis.

– Det är oerhört otillfredsställande, det är väldigt frustrerande för vår personal att inte kunna agera när man dag ut och dag in påträffar det här, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverkets brottsbekämpning.

Resursbrist

Det går inte att säga exakt hur många fall det handlar om, men att tullen tvingas släppa iväg misstänkt stöldgods är inte helt ovanligt enligt Tullverket, trots att samverkan med polisen generellt sett fungerar bra, enligt Jonas Karlsson. 

– Det har ju hänt att vi har ringt till polisen och sagt att vi har påträffat ett släp där det ligger femton båtmotorer som vi misstänker kan vara stulna. Och om polisen då säger att ”tyvärr vi har inga resurser”, då kan vi inte göra någonting, säger han.

– Det är naturligtvis inte bra om de får släppa iväg misstänkt stöldgods för att det finns en resursbrist eller att de inte har möjlighet att agera på egen hand, och det är kanske främst på sommarmånaderna när resurserna inom polismyndigheten i stort är begränsade på grund av semestrar och annat. Men överlag tycker jag ändå att samverkan med tullen fungerat bra med tullen i arbetet mot organiserade stöldligor. 

Stölderna ökar

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att stölderna av båtmotorer ökat med 30 procent jämfört med samma period förra året och många av dem säljs utomlands. Enligt stöldskyddsföreningen ökar även stölderna av bildelar. Även traktorer och lyxbilar är hett byte för att säljas vidare. 

Det är flera lagar som reglerar vad tullen får göra, och i det här fallet påverkar även EU-regler om att det inte ska finnas handelshinder mellan medlemsstaterna.

Vill ha utökade befogenheter

Problemet har diskuterats ett flertal gånger och det har presenterats politiska förslag som skulle ge Tullverket utökade befogenheter att till exempel frihetsberöva misstänkta gärningsmän och misstänkt stöldgods i väntan polis, vilket de i dagsläget inte har rätt att göra. Det är ett förslag som tullen ställer sig bakom.

– Vi tycker att vi ska få befogenheter att stoppa, beslagta och hålla kvar förövarna och sedan lämna förundersökningen till polisen som är bättre lämpade att ha hand om den, säger Jonas Karlsson.

Inrikesminister Anders Ygeman, som ansvarar för brottsbekämpning, har inte varit tillgänglig för att kommentera situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.