En utvärdering av metoden, som introducerats på flera svenska sjukhus, presenteras vid den pågående ortopediveckan i Kristianstad. De 22 patienterna i studien ger den högt betyg.
Merparten av de aktiviteter som försvåras av att ha en ofrivilligt sammandragen hand blir enligt uppföljningen betydligt lättare att utföra efter behandling. I stället för att operera sprutar läkaren in ett enzym i den ofrivilligt sammandragna handen. Dagen därpå kan handen rätas ut.
Kortare vårdtider
-Jag tror att fler och fler patienter kommer att behandlas med den här metoden, säger en av dem som står bakom utvärderingen, docent Isam Atroshi till TT.
Sjukdomen kallas ibland vikingasjuka men heter egentligen Dupuytrens kontraktur. Den innebär att den hinna som omger musklerna i handflatan förkortas och blir tjockare. Ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut. Varje år genomgår 2.500 drabbade svenskar operation. Med injektionsmetoden blir både sjukskrivningstiden och vårdtiden kortare, framhåller Isam Atroshi.
Fakta: Dupuytrens
* Sjukdomen heter Dupuytrens kontraktur och innebär i korthet att bindväven i handen förtjockas.
* Första symptom är ofta en hård, ömmande valk i handflatan. Så småningom försämras förmågan att sträcka fingrarna och det kan sluta med konstant böjda fingrar.
* 22 patienter i Hässleholm listade 78 vardagsproblem, exempelvis att ta på handskar, att tvätta sig, att stoppa handen i fickan, att skriva på tangentbord och att torka av ett bord.
* Fem veckor efter behandling med injektion upplevde patienterna att merparten av de listade aktiviteterna var mycket lättare att utföra.
Källor: Arbetsterapeut Anna Lauritzon och överläkare Isam Atroshi, ortopediska kliniken Hässleholm-Kristianstad-Ystad (TT)