Foto: Knut Kainz Rognerud/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kaos under budgetpromenaden

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen promenerade finansminister Magdalena Andersson (S) med den nya budgeten från finansdepartementet till riksdagen. Det var tumultartat och journalister knuffades bort av poliserna.

I dag presenterade Magdalena Andersson regeringens budget för 2015. Promenaden på 400 meter var tumultartad och Magdalena Andersson (S) var omringad av livvakter och flera poliser.

Polisen skrek åt journalisterna att de skulle backa och journalisterna hade ingen chans att ställa frågor till finansministern.

”Aldrig varit med om detta”

Journalisterna trycktes och puttades undan av poliserna, en ovanlig syn under tidigare budgetpromenader. SVT:s reporter, Andreas Öbrink, blev bortföst av poliserna.

– Det kändes som att polisen var ovanligt taggad. Jag har varit med om många lägen där det har varit stort medietryck och statsministrar och andra som behöver personskydd, men jag har aldrig varit med om detta i Sverige förut. Att man går fram så här hårt, säger Andreas Öbrink.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson har aldrig varit med om något liknande vid en budgetpromenad.

– Hela idén är att finansministern under promenaden har pratat om budgeten och svarat på journalisternas frågor. Så har det pågått så länge jag minns. Det har varit förstärkt bevakning tidigare. Man att polisen aktivt förhindrat journalister och brutalt puttat undan dem har inte skett förut, säger Mats Knutson.

Säpo säger att man inte fått några nya direktiv kring insatsen, men vill inte gå närmare in på om fler poliser än normalt var kommenderade till budgetpromenaden eller om det finns en ökad hotbild.

– Vi lämnar inga detaljer kring det, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

”Borde ha spärrat av”

Andreas Öbrink tycker att det hade varit bättre om gatan hade spärrats av.

– Är det så att polisen tänker gå fram på det sättet, så är det kanske bättre att man utrymmer hela gatan. Det handlar ju ändå bara om några minuter och att det är mycket journalister på plats är ju knappast någon nyhet, så är det varje år. Och om man inte vill att man ska kunna ställa frågor till finansministern så kanske man inte ska ha någon budgetpromenad överhuvudtaget, säger han.

Hur kommer det sig att man inte spärrade av gatan?

– Det är inget alternativ. Det är en traditionsenlig och öppen promenad, säger Fredrik Milder på Säpo.

”Brukar ha bra relation”

Polisens presstalesman Lars Byström vill inte kommentera varför poliserna tryckte undan journalisterna.

– Jag var inte på plats och vi kommenterar aldrig hur många poliser vi har och vill inte säga något om insatsen.

Ser vi en utökad hotbild mot Magdalena Andersson?

– Det kommenterar vi inte.

Eller är det journalisterna som är mer aggressiva än vanligt?

– Vi brukar ha en bra relation med journalister, något puttande har jag inte hört talas om. Polisen brukar vidta det åtgärder som är nödvändiga.

SVT:s reporter Andreas Öbrink berättar att en fotograf i tumultet ramlade över en barnvagn med ett barn i. Men varken Säpo, LKC, Ciytpolisen eller Södersjukhuset har några uppgifter om att någon ska ha skadats under budgetpromenaden.

När Andreas Öbrink frågar några poliser som var på plats om vad de tycker om insatsen, säger de så här:

– Den var jättelyckad!

S beklagar

Erik Nises, presskontakt på Socialdemokraterna, vill inte heller han säga om det finns en ökad hotbild mot Magdalena Andersson.

– Vi kommenterar aldrig säkerhetsläget eller hotbilden kring statsråden.

Magdalena Anderssons pressekreterare, Fredrik Kornebäck, har ringt upp några av de journalister som närvarade vid budgetpromenaden och han har beklagat det som har hänt.

– Det är tråkigt att det inte blev bra för medierna, det är ju tanken att man ska kunna ställa viktiga frågor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet