Före detta partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och tidigare riksdagsledamoten och Europa-parlamentarikern Lars Adaktusson går emot Ebba Busch Thor och partiledningens integrationsförslag. Foto: TT

Tunga kristdemokrater går emot partiledningen

Uppdaterad
Publicerad

Elva kristdemokrater, däribland Lars Adaktusson och Acko Ankarberg Johansson, går emot partistyrelsens förslag att införa försörjningskrav för familjeåterförening. ”Det är självklart för oss att barn har rätt till båda sina föräldrar”, skriver de på DN Debatt.

I helgen samlas Kristdemokraterna till riksting i Umeå. Efter dagens debattartikel står det klart att det kommer att bli strid om partistyrelsens förslag till ny integrationspolitik.

”Majoriteten i KD:s partistyrelse vill införa försörjningskrav för familjeåterförening för att avskräcka föräldrar från att skicka sina barn ensamma hit. Vi blundar inte för att det kan förekomma men stöd saknas för att det skulle vara det vanligaste motivet. Vi säger därför nej och vill behålla rätten till familjeåterförening”, skriver elva ledande KD-politiker på DN Debatt.

Bland de som ställer sig bakom artikeln finns bland andra före detta partisekreterare Acko Ankarberg Johansson och riksdagsledamoten Lars Adaktusson, tidigare Europa-parlamentariker.

Artikelförfattarna skriver att de säger nej till partistyrelsens förslag att ensamkommande barn och unga under 18 år ska vara ansvariga för att försörja sina föräldrar som villkor för att de ska kunna återförenas i Sverige. De ställer sig inte heller bakom förslaget att bara en förälder ska få återförenas utan försörjningskrav, i de fall föräldrarna skiljts åt i samband med flykten.

Partiledningen svarar på den interna kritiken

Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Hans Eklind har svarat på partikollegornas artikel på sin Facebooksida. Han skriver att familjeåterförening är bra och önskvärt men att det missbrukas och leder till att barn utnyttjas.

”Problemet är att dagens system aktivt uppmuntrar den familjesplittring som äger rum när minderåriga skickas i förväg till Europa, ofta på livsfarliga vägar med många gånger hänsynslösa människosmugglare, för att sedan ta sig till Sverige och där ordna med inresetillstånd åt föräldrar och eventuella syskon.”

Eklind skriver vidare att Sveriges integration fungerat dåligt under lång tid och att partiet nu vill lägga om delar av migrationspolitiken.

”Då vi inte kan ta emot alla som flyr eller flyttar så måste varje rimlig prioritering utgå från de mest skyddsbehövande. När en person på felaktiga eller otillräckliga grunder får stanna i Sverige så innebär det att någon med större behov riskerar trängas undan. Det är oacceptabelt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer