Tunga S-distrikt tar strid för fastighetsskatt – moderat motkampanj

Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholm vill ta strid för att återinföra fastighetsskatten och backas upp av flera andra S-distrikt. De anser att det är dags att låta höginkomsttagare bekosta en upprustning av välfärden och föreslår att partiet går till val på skattehöjningar efter valet 2022.

2008 ersattes den gamla fastighetsskatten med en kommunal avgift som i dag motsvarar max 8500 kronor per år.

Nu vill flera socialdemokratiska partidistrikt, bland annat de största – Stockholm och Skåne, att partiet går till val på att återinföra skatten.

– I dag har vi ett system som gör att den som har en billig villa betalar lika mycket i avgift som den som har en 20-miljonersvilla. Det här är ett djupt orättvist system, säger Mattias Vepsä (S), ledamot i Stockholms partidistrikt.

– Med de utmaningar vi har i vår välfärd vill vi justera detta – ta in mer skatt från de som har det allra bäst ställt, så att vi kan öka välfärden för alla.

Vill taxera bostadsrätter

I dagsläget finns inget exakt förslag på hur en sådan skatt skulle utformas, men klart är att distriktet vill se att både hus och bostadsrätter beskattas.

Skulle det här förslaget innebära en ökad kostnad för de flesta hushållen?

– Jag kan inte svara på det i dag, säger Mattias Vepsä.

Starka reaktioner

Frågan ska tas upp för beslut på Socialdemokraternas partikongress i höst, men förslaget har redan väckt starka reaktioner.

Intresseorganisationen Villaägarna har startat en motkampanj och Moderaterna skriver på Instagram att de säger nej till en återinförd fastighetsskatt.

– Vi vet att den här typen av fastighetsskatt drar upp boendekostnaderna för hårt arbetande människor, men också för pensionärer. Därför är det mycket olyckligt att Socialdemokraterna ens föreslår detta, säger Elisabeth Svatesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson.

Politiskt fulspel

Men finansminister Magdalena Andersson menar att Moderaterna spelar ett politiskt fulspel.

Från regeringens sida finns inga planer på att återinföra fastighetsskatten, menar ministern.

– Min erfarenhet hittills är att partiet som helhet inte är så intresserad av att skicka ut valarbetare att knacka dörr i radhusområden om en återinförd fastighetsskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.