Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietskorrespondent Tomas Thorén. Foto: Aaref Watad/AFP/TT

Turkiet nära en militär operation i norra Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet behöver bara ett par dagar på sig innan man kan gå in militärt i norra Syrien, uppger turkiska myndigheter enligt Reuters.

– Alla förberedelser är klara, det är nu ett politiskt beslut, säger en uppsatt tjänsteman till nyhetsbyrån.

Under måndagseftermiddagen höll den turkiska regeringen ett sammanträde där en markoperation i norra Syrien var en av punkterna på dagordningen.

Beskedet från den turkiska administrationen är att det bara tar ett par dagar att genomföra de sista förberedelserna innan en operation kan sättas i verket.

– Det tar inte lång tid för operationen att starta. Det beror bara på när presidenten säger till, sa en uppsatt person inom den turkiska administrationen till Reuters inför mötet.

Attack mot YPG

Den turkiska operationen skulle enligt uppgiftslämnaren troligen riktas mot städerna Manbij, Kobani och Tel Rifat i norra Syrien för att länka samman dessa med områden som Turkiet och dess allierade i Syrien tog kontroll över under 2016.

Sedan en vecka tillbaka har Turkiet avfyrat långdistansvapen mot mål kopplade till den kurdiska milisen YPG och gjort flygräder i norra Syrien. Den kurdiska milisen har svarat med beskjutning.

Den militära eskaleringen startade för två veckor sedan då sex människor dödades när en bomb exploderade i Istanbul. Turkiet har anklagat PKK för att ligga bakom explosionen, men PKK har själva förnekat inblandning i dådet.

Starka reaktioner

Den kurdiska milisen YPG har sedan länge varit allierad med Nato i kampen mot Islamiska staten i norra Syrien. Turkiet anser dock att det finns en koppling mellan YPG och PKK.

Både USA och Ryssland har uttryck en oro för Turkiets planer.

– Det kommer mötas av protester av USA, Ryssland och EU. Men frågan är om det kommer räcka i och med att Turkiet sagt att det itne finns något land som kan ställe sig i vägen för en invasion, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Hör SVT:s Turkietkorrespondent om varför Turkiet planerar detta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.