Tusentals barn brännskadas svårt

Uppdaterad
Publicerad

Kokande vatten, heta grillar och varma kaminer. Tusentals små barn bränner sig varje år så svårt att de måste föras akut till sjukhus.

En av dem är tvååriga Astrid Whitehead som fick rykande hett kaffevatten över sig.

Kaffekoppen stod långt in på vardagsrumsbordet, ändå fick Astrid Whitehead fatt i den.

På ett ögonblick skvalpade det heta vattnet ut och skållade hela hennes vänstra hand och underarm.

-Hon blev fruktansvärt rädd. Min man reagerade väldigt snabbt och kutade in i duschen med henne. Det lindrade något men hon hade ju jätteont, berättar mamma Petra Whitehead om olyckan för snart ett år sedan.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus konstaterades att Astrid hade andra gradens brännskador.

-Det såg hemskt ut. Insidan av handen var ett enda stort sår.

En tuff period med täta återbesök på sjukhuset följde innan skadan var helt läkt.

Drabbas svårt

Astrid är bara ett av de omkring 2.600 barn som varje år brännskadas så allvarligt att de måste söka akut läkarhjälp. Siffran visar inga tecken på att minska enligt Barnolycksfallsfonden.

Barn som brännskadas drabbas ofta svårt. Ungefär vart femte blir inlagt på sjukhus eller remitteras vidare för fortsatt vård. Deras hud är känslig och många gånger har de inte lärt sig att reagera tillräckligt snabbt när de bränner sig.

-Väldigt banala saker kan ge ganska svåra konsekvenser för barn med allvarliga brännskador som orsakar stor smärta, tar lång tid att läka och leder till utdragna sjukhusvistelser, säger Björn Sporrong, styrelseledamot i Barnolycksfallsfonden.

En majoritet av de drabbade är under tre år och heta vätskor är den största faran. Främst hett kaffe och te men även kokande potatis- och pastavatten.

Många skadas också varje år av heta föremål som spisplattor eller kaminer. Andra hot kan vara brasor, varm mat och grillen.

-Ett ögonblicks ouppmärksamhet kan räcka för att olyckan ska vara framme, säger Björn Sporrong.

Ändrat rutinerna

Framför allt är det underarmar och händer som kommer till skada, följt av ben, bröst och mage. Men med ganska enkla medel skulle många barn kunna slippa drabbas.

-Ställ inte kaffe- och temuggar nära bordskanten, ha inte kastruller på spisen som barnen kan komma åt och håll uppsikt vid öppen eld, säger Björn Sporrong.

Astrid Whiteheads ärr syns knappt i dag, men i familjen har man blivit mer vaksam och ändrat rutinerna.

-När något sådant här händer känner man sig som världens sämsta förälder. Men vi har dragit lärdom av händelsen och i dag är vi väldigt försiktiga och noggranna när det handlar om hett vatten.

TT

Fakta: Förebyggande tips

* Var försiktig med kaffe, te och andra varma drycker i närheten av barn.

* Tänk på att varmvattnet i kranen bör vara högst 60 grader.

* Utrusta spisen med olika typer av barnskydd: vredspärrar (så att barnet inte kan sätta på en platta), tippskydd, spärr på ugnsluckor och kastrullskydd.

* Se till att utsidan av ugnsluckan inte kan bli varmare än 60 grader.

* Använd inte bensin eller rödsprit för att göra upp eld, ta i stället torra trästickor, tidningspapper eller tändpapper.

* Använd elektriska tändanordningar som grilltändare eller varmluftspistol för att tända kolgrillen.

Barnolycksfallsfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.