Tusentals dömda går fria i väntan på fängelse

Publicerad

Omkring 2700 dömda brottslingar går just nu fria i samhället i väntan på att få börja avtjäna sitt fängelsestraff – det visar ny statistik som SVT tagit del av. Antalet har ökat den senaste tiden eftersom anstalterna är överfulla.

Länge har det funnits en gräns på att den som dömts till fängelse måste inställa sig vid anstalt inom max 50 dagar, för några år sedan höjdes gränsen till 75 dagar och nu är den höjd till 100 dagar. 

– Skälet till att vi har ändrat tidsgränsen har enbart att göra med beläggningssituationen. Att vi har valt att öka gränsen är givetvis problematiskt och något som vi avser att gå ifrån så snart det går, men i dagsläget ser vi inga alternativ, säger Joakim Righammar, sektionschef på Kriminalvården. 

Fler dömda på gatorna

Detta har gjort att fler dömda än tidigare går ute på gatorna i väntan på att börja avtjäna sitt straff. 

Preliminär statistik från Kriminalvården som SVT tagit del av visar att antalet fängelsedömda brottslingar som går fria ute i samhället har ökat – den högsta noteringen under perioden som statistiken gäller, åren 2018 till 2020 uppnåddes i juli i år.

Då var 2696 dömda på fri fot.

– Situationen är allvarlig. Vi har idag ett inflöde av klienter som är markant högre än det var för några år sedan. Vi bygger nytt, 700 platser de senaste två åren men det räcker inte riktigt till, säger Joakim Righammar.

Hinna ordna upp sitt liv

Domstolarna har bedömt att det i dessa fall är acceptabelt att brottslingarna är ute under tiden mellan dom och fängelse. Men en längre tid i frihet innebär också ökad risk för nya brott, enligt Kriminalvården. 

– Genom att vi ökar den här tiden från 50 till 100 dagar så ökar givetvis riskerna också, säger Joakim Righammar. 

Tanken med att låta en brottsling vara ute mellan dom och fängelsestraff är att personen ska hinna ordna upp saker i sitt liv, som till exempel att ta tjänstledigt från sitt jobb innan tiden i fängelse börjar. Men det finns fall där nya brott har begåtts under tiden i frihet. 

– Varje brott är förtroendeskadligt för rättsväsendet. Är det dessutom allvarliga brott, brott mot person är det givetvis hemskt, säger Joakim Righammar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.