Tusentals fullvaccinerade får inte bevis: ”Diskrimineras”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa krav på vaccinbevis inom fler verksamheter än i dag. Men tiotusentals fullvaccinerade personer i Sverige exkluderas från ställen som kräver bevis. Det drabbar bland annat utbytesstudenter som inte kan få svenska vaccinbevis och nu riktas kritik mot att gruppen inte prioriteras.

– Vi tvingas välja mellan att diskriminera hundratals studenter eller ställa in evenemang. Det är väldigt upprörande, säger Teo Elmfeldt, kårordförande på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

I många andra EU-länder finns redan lösningar men inte i Sverige. Det är framförallt två grupper som inte kan få vaccinbevis i dag. Dels svenskar och andra bosatta i Sverige som vaccinerat sig utanför EU/EES, dels utländska medborgare exempelvis utbytesstudenter, som har vaccinerats i Sverige men saknar person- eller samordningsnummer. Totalt drabbas tiotusentals personer, enligt e-hälsomyndighetens egna beräkningar.

– Vi behöver skapa särskilda lösningar för dem och det har tagit lite mer tid, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på e-hälsomyndigheten.

Alla som är vaccinerade i Sverige ska ha rätt till vaccinbevis och regeringen bedömer enligt ett mejl till SVT att även besökare från tredjeland (utanför EES) “bör få tillträde till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där det krävs vaccinationsbevis om de kan uppvisa att de är fullvaccinerade”.

”Sverige har inte prioriterat det”

Regeringen uppger att ambitionen är att de flesta ska få tillgång till vaccinationsbevis senast vid årsskiftet, men att det finns komplexa juridiska bitar att lösa – och vissa, det villl säga icke-medborgare som vaccinerats utanför EU/EES, inkluderas inte ens i tidsplanen.

– Andra länder har hittat en lösning men Sverige har inte prioriterat det. De har gjort allt rätt och vaccinerat sig, men de drabbas fortfarande av åtgärderna, säger Teo Elmfeldt kårordförande KTH.

Väntas krav på fler ställen

Än så länge krävs bara vaccinbevis för att komma in på vissa evenemang. Men snart väntas även krav på restauranger, gym och på långdistanståg och bussar. Trots att alltså inte alla i Sverige som är fullvaccinerade kan få ett sånt här bevis.

Borde man inte ha sett till att ha det finns en lösning för de här personerna innan man införde krav på vaccinbevis?

– Det är klart att det hade varit bättre om det var på plats, nu var det inte så och vi såg det ändå som angeläget att införa den här åtgärden, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Så många berörs:

För att man ska kunna få ett covidbevis som är giltigt i Sverige måste man ha vaccinerats i något av de 52 länder som är anslutna till EU:s digitala vaccinationsintyg. Men drygt 175 000 svenskar bedöms ha fått ett EU-godkänt vaccin mot covid-19 utanför de här länderna och man räknar med att mellan cirka 4 000-8 000 av dem har återvänt till Sverige och kommer vilja ha ett vaccinbevis här.

Dessutom har ca 60 000 vaccinationer i Sverige registrerats på så kallat “reservnummer”, vilket gör att vaccinbevis inte kan utfärdas i dagsläget. Det handlar till exempel om utbytesstudenter och andra som inte har svenskt personnummer.

Anledningen är att covidbevisen utgår ifrån de uppgifter som finns i nationella vaccinationsregistret och att man behöver skapa särskilda lösningar för dem som inte finns i registret.

Källa: E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.