Tusentals i protest mot dålig sjukpeng

Uppdaterad
Publicerad

Påskuppropet samlades tusentals människor över hela landet i protest mot utförsäkringarna.

-Jag är här för att jag vet att så många människor ligger hemma och lider, säger cancersjuke Erik Videgård.

Videgård, som gått ut i en debattartikel och berättat om hur han nekats pengar, talade under annandagen på ett sommarhett Medborgarplatsen i Stockholm inför hundratals personer. Han har fått många samtal och mejl från personer som är sjuka.

-Det är alltifrån barn med föräldrar som har slutat att jobba och inte har pengar, till cancersjuka som tvingas ut i arbete, säger han.

Väntan är värst

Själv fick han sin cancerdiagnos för ett år sedan och han har ännu inte fått några pengar. Han har överklagat till förvaltningsrätten, men ett besked kan dröja fram till jul.

-Det måste gå fortare att få ett beslut. Väntan är det värsta för många eftersom man inte får någon ersättning under tiden, säger han.

Marita Castro från Stockholm stod vid sidan av den påskpyntade scenen och applåderade under Videgårds tal.

-Jag ser grannar och bekanta som blivit sjuka och utförsäkrade. Jag är här för att visa mitt stöd, en dag är det jag som blir sjuk, säger hon.

Manifestationerna på annandagen anordnades på minst ett 30-tal orter av ett nätverk med personer från olika kyrkor, fackförbund och andra organisationer.

”Något är fel”

Starten på uppropet kom med det brev som Sveriges kristna råd (SKR) skickade till regeringen i mars i protest mot sjukförsäkringssystemet. Många präster och diakoner fanns med vid måndagens manifestationer.

-Människor faller mellan stolarna i dag. Vi ser allt fler som inte klarar sin ekonomi och som vänder sig till kyrkan, säger Lennart Molin, generalsekreterare i SKR.

Men regeringen har ju redan gått ut med ändringar av systemet?

-Det är ett steg i rätt riktning, men något är fel så länge det finns folk som inte får pengar när de är sjuka, säger Molin.

TT

Bakgrund: Sjukförsäkringen

Regeringens omläggning av sjukförsäkringssystemet trädde i kraft 1 juli 2008.

De nya reglerna innebär bland annat att den sjukskrivne prövas mot arbetsmarknaden vid vissa givna tidpunkter.

En sjuk person får maximalt sjukpenning i ett år, efter det görs en ny bedömning.

För att få en sjukpeng som inte är tidsbegränsad krävs en mycket allvarlig sjukdom. Särskilt tidsgränserna har fått hård kritik.

I april 2011 gick regeringen ut med att vissa förändringar kommer att göras i systemet. Bland annat blir utrymmet för individuella bedömningar större för den som når tidsgränsen 2,5 år.

Dessutom ska de som utförsäkras och inte kan få sjukpenning, eftersom de inte haft någon inkomst, få en ny särskild ersättning.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.