Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under mönstringen genomgår man bland annat ett cykeltest. Foto: Christine Olsson/TT

Tusentals unga ska kallas till mönstring mot sin vilja

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kommer tusentals unga att kallas till mönstring och värnpliktsutbildning mot sin vilja. Det menar Plikt- och prövningsverket, som i år räknar med att minst 6 000 ovilliga personer kallas till mönstring.

Sveriges försvar ska växa, det innebär också att fler ska genomgå värnpliktsutbildning framöver. Det innebär också att fler kommer att kallas in, vare sig man vill det eller inte.

– Det är ju så att vi har en plikt i landet och vi har en lagstiftning som gör det möjligt för oss att skriva in medborgare även om de inte vill göra det här, så vi kommer att behöva använda oss av det rättsliga instrumentet, säger Christina Malm, generaldirektör för Plikt- och prövningsverket till SVT.

Kallas inom kort

Inom kort kommer 109 966 unga svenskar att få mönstringsunderlag utskickat från Plikt- och mönstringsverket, och 28 000 av dem kommer att kallas till mönstring. Målet är sedan att cirka 8 000 personer ska kallas till värnpliktsutbildning.

För första gången sedan värnplikten återaktiverades så kallar man nu också in de som är ovilliga för mönstring och utbildning.

– Det är faktiskt först med årskullen födda 2005, som vi mönstrar nu, som vi har behövt kalla de som sagt att de inte alls är motiverade. Det blev 4500 personer, säger Christina Malm.

I år kallas årskullen 2006 in för mönstring. Där räknar man med att ännu fler kommer att kallas in fast man inte är motiverad.

Upp till 8 000 personer

Hur tror du det blir i år?

– Bland 2006:orna kan det bli 6 000 till 8 000 personer, säger Christina Malm.

Och hur många kommer sedan att göra värnplikten?

– Det får vi se beroende på hur det går för dem i mönstringen, men jag skulle bedöma åtminstone hälften.

Tror du det blir några problem för dem under utbildningens gång om de inte var motiverade från start?

– Det tror jag beror på hur Försvarsmakten lägger upp utbildningen och hur man hanterar det här från ett ledarskapsperspektiv. Men jag tror att det kommer gå bra, säger Christina Malm.

Fakta MÖNSTRING

Är man svensk medborgare och folkbokförd i Sverige ska man det år man fyller 18 år lämna uppgifter till Plikt- och prövningsverkets mönstringsunderlag på webben.

Uppgifterna samlas in för att kunna bedöma om ungdomarna ska mönstra och eventuellt skrivas in till grundutbildning med värnplikt och sedan också tjänstgöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.