Foto: SVT

Tusentals villaägare kan bli utan solcellsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Den M + KD-budget som riksdagen beslutade om förra veckan innebär halverade anslag till solceller. Därmed riskerar tusentals husägare, som räknat med bidrag för solceller man redan betalt och installerat, att bli utan pengar. Energimyndigheten varnar nu husägare från att investera i solpaneler innan de fått besked om stödpengar, något som kan dröja så länge som två år.

Miljö- och klimatbudgeten var ett av flera områden med stora förändringar och besparingar i budgetbeslutet förra veckan. En post man minskat från 900 till 535 miljoner är anslag till solceller.

Där visar energimyndighetens statistik att idag finns 10 400 ansökningar på totalt drygt en miljard kronor som väntar på besked. Många har enligt energimyndigheten redan betalat och installerat sina solpaneler och sedan räknat med att få bidrag i efterhand.  Men på grund av den bantade budgeten kommer många troligen få minskade bidrag eller inga pengar alls. 

Minskat investeringstöd

Moderaterna och KD skriver samtidigt i budgeten att man vill minska investeringsstödet från 30 till 15 procent, redan från årsskiftet.

-Jag förstår om folk känner sig lite lurade. Man vill ha långsiktiga spelregler och förändringar måste fasas in i en rimlig takt, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet.

Sänkningen av bidragsnivån kan inte genomföras förrän det finns en regering, som ändrar förordningen. Något som övergångsregeringen inte är intresserad av, så det är ytterst oklart om och när det blir av. Därmed menar energimyndigheten att några kanske kommer få halverat bidrag, och några kommer sannolikt inte få några alls, eftersom pengarna inte kommer räcka.

”Inga garantier”

Stödet är utformat så att myndigheten formellt aldrig gett garantier att någon skall få pengar, utan man måste söka, och stödet betalas bara ut om det finns pengar. Lars Hjälmered (M) tycker inte att folk ska känna sig lurade:

– Vi sänker stödnivån så att de minskade anslaget kommer räcka till fler personer. Jag tycker solceller ändå är väldigt gynnade, man kan få rotbidrag och det finns fortfarande möjlighet att söka nya bidrag när vi tillför mer pengar nästa år, säger Lars Hjälmered.

Moderaterna menar att det gamla solcells-stödet är ineffektivt och inte ger så stora klimatvinster per satsad statlig krona. Liknande synpunkter har framförts av bland andra Konjunkturinstitutet, och det beror bland annat på att den mesta elen i Sverige ändå ger väldigt lite koldioxidutsläpp, eftersom den mestadels kommer från kärnkraft och vattenkraft.

”Köp inte före besked”

När en ny regering väl tillträder finns möjlighet att skjuta till mer pengar till solceller. Ändå säger Energimyndigheten solcellsexpert Linus Palmblad att budgetförändringen gör att man avråder allmänheten från att fatta beslut om solceller nu

– Jag tycker man kan söka stödet, men jag tycker absolut inte man bör köpa eller installera solpanelerna förrän man fått besked om bidrag. Åminstone inte om man tycker stödet är viktigt för kalkylen, säger han till SVT.

Utanför riksdagshuset har det varit flera protester i veckan, just mot klimatbudgeten.  En av demonstranterna var Johan Valin, som själv sökt om solcellsstöd.  Han tror att förändringen kan vara avgörande om man vill investera eller inte.

– Om man får halverat stöd från 30 till 15 procent betyder det att det tar 12- 14 år att få tillbaka investeringen, istället för 7-8 år. Många tänker med plånboken även om man vill göra något för klimatet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.