Martin Timell. Foto: TT

Tv-profilen Martin Timell åtalas för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Tv-profilen Martin Timell åtalas, misstänkt för våldtäkt, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Han själv nekar till brott.
– Jag är förvånad över att åklagaren väljer att åtala på så här diffusa uppgifter tio år senare, säger försvarsadvokaten Hanna Lindblom.

Timell är misstänkt för ett sexuellt övergrepp som ska ha begåtts under september 2008 på Mjölkö i Österåkers kommun, och åtalas därför för våldtäkt då ”handlingen är jämförlig med samlag”, står det i åtalet.

Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkte och ett flertal vittnen. Åklagaren har funnit att den samlade bevisningen är tillräcklig för att väcka åtal.

– Brottsrubriceringen är våldtäkt och han är hörd en gång, säger kammaråklagare Anna Bengtsson till SVT Nyheter.

Martin Timell, som SVT Nyheter sökt för en kommentar, nekar till brott enligt hans försvarsadvokat.

– Jag är förvånad över att åklagaren väljer att åtala på så här diffusa uppgifter tio år senare, säger Hanna Lindblom till SVT Nyheter.

”Känns som en lättnad”

I ett sms till SVT Nyheter skriver den målsägande kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz att hennes klient välkomnar beskedet.

”Jag har hela tiden räknat med det eftersom det finns bevisning som är stark. Är inte förvånad”.

Kvinnan själv säger i en intervju med Aftonbladet att hon är nöjd med att åklagaren väckt åtal.

– Det känns som en lättnad efter den här långa processen, säger hon.

TV4 välkomnar åtalet

Anklagelserna mot Timell om sexuella trakasserier uppmärksammades i samband med metoo-kampanjen i höstas. Efter det har TV4 avslutat sitt samarbete med honom och tagit bort samtliga program av ”Äntligen hemma” från kanalens playtjänst.

– Vi välkomnar att den här saken prövas juridiskt. I övrigt har vi inget att tillägga utan vi låter den här saken ha sin gång, och det är bra att det utreds grundligt, säger Magnus Törnblom, presschef på TV4-gruppen till SVT Nyheter. 

TV4 har efter att anklagelserna uppmärksammades under hösten sagt att man borde ha brutit med Timell för länge sedan. 

– Vi har efter det som hänt även agerat kraftfullt och infört en rad olika åtgärder när det gäller trakasserier. Detta för att den här typen av händelser inte ska hända igen, säger presschefen Magnus Törnblom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet