TV4 bryter samarbetet med Alexander Bard. Foto: TT

TV4 bryter samarbete med Alexander Bard efter kritikstorm

Uppdaterad
Publicerad

TV4 avslutar samarbetet med Alexander Bard efter kritik mot tv-profilens inlägg på Twitter om Black lives matter-rörelsen. I ett mejl till TT skriver kanalen att han inte fortsätter som jurymedlem i Talang. Bard har också lämnat Liberalerna under dagen.

På Twitter skrev tv-profilen och debattören under lördagen bland annat att svarta människor ska ”ta tag i sina liv” och sluta leva på bidrag.

Hans ord har mötts av en kritikstorm i sociala medier och en namninsamling som krävde att TV4 avslutade sina samarbeten med honom samlade över 30 000 underskrifter.

Till Aftonbladet sade Alexander Bard tidigare under dagen att han inte ville diskutera sina kommentarer:

– Sånt tjafs. Tonalitet och etikett är kärringdynga, det får andra diskutera. Jag diskuterar verkligheten.

I det kritiserade Twitterinlägget skriver Alexander Bard bland annat att svarta människor ska ”tjäna sina egna pengar i stället för att vara beroende av bidrag”. Foto: Skärmdump Twitter

Hotade med bojkott

Flera offentliga profiler har också kritiserat uttalandet, däribland fotbollsstjärnorna Robin Quaison och Alexander Isak som på Instagram hotade med bojkott av TV4 så länge Bard var kvar.  

Även kanalens egna profiler har markerat mot hanteringen av uttalandet.

Fotbollsjournalisten Olof Lundh skriver på Instagram: “Att vi som företag inte tar mer aktivt avstånd från vad en profilerad medarbetare skriver är oacceptabelt.”

Talangjury-kollegan Bianca Ingrosso har också tagit avstånd från uttalandet och skriver på Instagram story: ”Jag älskar Talang men nej jag kommer ej sitta i juryn ifall han är med och detta vet TV4 om.”

TV4:s vändning: Avslutar samarbetet

Initalt var TV4:s svar på kritiken att kanalen inte ansvarar för profilers privata åsikter och att Bard själv måste svara för det han skriver på sociala plattformar. 

Under kvällen kom dock beskedet att man avslutar samarbetet med Bard och att han inte får fortsätta sitta i Talangs jury.

”TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i 'Talang', som är ett varmt underhållningsprogram på TV4. Min bedömning är att vi av hänsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktionen på det sätt som vi önskar”, skriver programmets exekutiva producent Lotta Edvardsson i ett mejl till TT.

Bard: ”Har inget alls att göra med vad som hände i dag”

Alexander Bard säger till Expressen att beslutet inte har något att göra med den massiva kritiken mot hans uttalanden.

– Det här är ett beslut som har växt fram under de senaste tre månaderna, det har ingenting alls att göra med vad som hände i dag, säger Alexander Bard.

Enligt Sveriges Radio Ekot hade Bard tidigare under dagen också ett samtal med Liberalerna som ledde till att han valde att lämna partiet.

SVT Nyheter söker Alexander Bard

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.