Se Alexander Bard och Alexandra Ward Slotte debattera transvård. Foto: SVT/Opinion live

Debatt om transvård för unga: ”Det funkar inte så!”

Uppdaterad
Publicerad

– Du försöker få det att låta som att det är någon social smitta. Det funkar inte så, sa Alexandra Ward Slotte till Alexander Bard i debatten om transvård för unga. Se när diskussionen hettade till i klippet ovan.

Vid vilken ålder ska unga transpersoner erbjudas hormonbehandling och kirurgi? Alexander Bard, debattör, och Alexandra Ward Slotte, vice ordförande i West Pride och kommunpolitiker för Moderaterna, debatterade i Opinion live.

Alexandra Ward Slotte genomgår själv transition och väntar på att få en operation.

– Detta är en process som tar många år. Och ifall det nu är så att det tar åtta år och du i åtta år eller kanske till och med mer redan har känt att 'Jag är född i fel kön', då ska du kunna få gå igenom den här behandlingen, säger hon.

Alexander Bard: ”En farlig väg att gå”

Alexander Bard är positiv till en omfattande transvård för personer som har hunnit bli myndiga, men inte innan dess. Han pekade på att många i idag har diagnoser som bipolaritet, autismspektrum och adhd eller tar antidepressiva läkemedel.

– Att i det landskapet gå bakom ryggen på föräldrarna och föreslå att barn ska sätta igång behandlingar som kommer att förändra dem för all framtid, det tror jag är en väldigt farlig väg att gå, säger Alexander Bard.

– Kroppsfixering hos unga är väldigt stark, inte minst unga tjejer. Det är ganska godtyckligt om det landar i att man självsvälter, att man har ätstörningar, eller helt plötsligt får för sig att man ska byta kön. Det här verkar vara helt utbytbart.

– Du försöker få det till att låta som att det är någon social smitta. Du själv som är bisexuell; anser du att personer som du umgås med helt plötsligt kommer få för sig att de är bisexuella också bara för att de har umgåtts med dig? Det funkar inte så, säger Alexandra Ward Slotte.

Se hela debatten om transvård för unga personer i Opinion live i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.