Polis övervakar kön av ankommande flyktingar i snålblåsten vid Hyllie station utanför Malmö november 2015. Foto: TT

Två år efter flyktingvågen: Knappt hälften får stanna

Uppdaterad
Publicerad
Nästan var femte asylsökande som kom hösten 2015 väntar fortfarande på besked om uppehållstillstånd. Det visar siffror från Migrationsverket. Knappt hälften av de som sökte asyl då har fått stanna.

Aldrig tidigare har så många asylsökande kommit till Sverige som under hösten 2015. Mellan juli och december kom 133.912 asylsökande och då trycket var som störst handlade det om 10.000 i veckan. Sport- och mässhallar användes som tillfälliga sovplatser, några fick tillbringa natten under bar himmel.

Anstormningen av människor har påverkat Migrationsverkets handläggningstider. Innan 2015 låg handläggningstiden på några månader, i dag kan det ta flera år innan den asylsökande får besked om uppehållstillstånd.

Väntar på besked

Enligt siffror som Migrationsverket tagit fram åt SVT väntar drygt 18 procent (24.561) av de asylsökande som kom hösten 2015 fortfarande på besked. Knappt varannan (61.386) av dem som kom har fått uppehållstillstånd och knappt 18 procent (23.853) har fått avslag.

Övriga som sökte asyl har avskrivits, antingen har de avvikit eller återtagit sin ansökan eller hänvisats till annat EU-land enligt den så kallade Dublinförordningen.

Lovade besked

När Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, tillträdde i maj 2017 lovade han att alla de som kom 2015 ska ha fått besked innan årsskiftet.

Migrationsverket vill i dag inte säga om man kan leva upp till löftet. Under onsdagen presenterar Migrationsverket sin prognos för 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer