62,5 procent av de kriminella nätverken, inklusive olika typer av extremister, utgörs av personer som själva är födda utomlands eller har en eller två föräldrar som är det. Foto: TT

Ny rapport om extremism och kriminella nätverk: Två tredjedelar födda i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

15 244 personer som finns i Säpos och polisens register ägnar sig åt organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism. 92 procent är män, två tredjedelar är födda i Sverige men en majoritet har rötterna i ett annat land. Det visar en unik kartläggning som SVT Nyheter tagit del av. Enligt forskarna bakom rapporten är det från socialt utsatta områden som rekryteringen av nya kriminella sker.

– Det är den nya underklassen, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

SVT Nyheter har som första redaktion i Sverige tagit del av rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet” som sammanställts på uppdrag av Institutet för framtidsstudier och finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Rapporten bygger på data från Polismyndigheten och Säkerhetspolisen och klarlägger bland annat kön, födelseland och utbildning. I rapporten ingår drygt 15 200 individer som ägnar sig åt olika typer av organiserad brottslighet och extremism. Drygt hälften av dessa är utrikesfödda eller har föräldrar som båda är födda i ett annat land. Var tredje person som finns i Säpos och polisens register är född utomlands. Detta gäller såväl organiserad brottslighet som extremism.

62,5 procent av individerna i rapporten (här ingår alltså även olika typer av extremister och fotbollsfirmor) utgörs av personer som själva är födda utomlands eller har en eller två föräldrar som är det.

”De flesta är män och kommer från fattiga förorter”

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki, forskare vid Stockholms universitet och Högskolan i Gävle samt medförfattare till rapporten, är detta ingen nyhet.

– I flertalet av de kriminella miljöer vi har undersökt är andelen invandrare hög och vi är fullt medvetna om att det finns en påtaglig överrepresentation av personer med invandrarbakgrund eller är födda utomlands. Men de flesta av dem är även män, kommer från fattiga förorter, har arbetslösa föräldrar och en splittrad familj som varit med om olika strapatser i livet, säger han.

När man tittar närmare på de olika grupperna skiljer det sig markant. När det kommer till mc-gäng, fotbollsfirmor samt vänster- och högerextremister är majoriteten födda i Sverige med inrikes födda föräldrar. I de kriminella nätverken, maffian och gatugängen är det en större andel individer som är utrikesfödda eller har föräldrar som är utrikesfödda.  Det gäller även för islamistisk extremism där 71,7 procent är utrikesfödda.

”Utgör den svenska underklassen”

Den röda tråden är att de som ägnar sig åt organiserad brottslighet bor i socialt utsatta områden.

– När vi vi har forskat kring det här tidigare har vi kommit fram till att huvuddelen av förklaringen till den här differensen mellan invandrare och svenskar beror på att invandrare numer utgör den svenska underklassen. Och det är från de miljöerna unga kriminella rekryteras. Det är den viktigaste faktorn.

Enligt Jerzy Sarnecki kan det även finnas andra faktorer som inte är lika väl utforskade.

– Vi kan inte utesluta att det finns vissa kulturella effekter. Vi kan inte heller utesluta att det finns en diskriminering från rättsväsendets sida eller att de har drabbats av traumatiska upplevelser som de varit med om i sitt hemland eller på vägen hit. Här behövs det mer forskning.

Organiserad brottslighet och extremism – bakgrund

Så här många individer ingår i varje grupp

Nätverk: 5094

Partiella organisationer: 719

Gatugäng: 776

Mc-gäng: 5693

Maffia: 486

Fotbollsfirmor: 835

Islamistisk: 785

Autonom: 193

Vit makt: 382

Övriga extremister: 281

Inrikes född med båda föräldrar födda i Sverige

Nätverk: 21,2%

Partiella organisationer: 17,5%

Gatugäng: 14,7%

Mc-gäng: 56,3%

Maffia: 6%

Fotbollsfirmor: 62,5%

Islamistisk: 1,9%

Autonom: 62,2%

Vit makt: 78,5%

Övriga extremister: 69,4%

Inrikes född med en förälder utrikes född

Nätverk: 9,3%

Partiella organisationer: 8,8%

Gatugäng: 6,2%

Mc-gäng: 11,3%

Maffia: 3,3%

Fotbollsfirmor: 16,8%

Islamistisk: 5,5%

Autonom: 15%

Vit makt: 13,1%

Övriga extremister: 10,3%

Inrikes född med båda föräldrar utrikes födda

Nätverk: 28%

Partiella organisationer: 35,7%

Gatugäng: 27,7%

Mc-gäng: 9,8%

Maffia: 42,4%

Fotbollsfirmor: 11%

Islamistisk: 20,9%

Autonom: 10,4%

Vit makt: 5,5%

Övriga extremister: 4,6%

Utrikes född

Nätverk: 41,3%

Partiella organisationer: 38%

Gatugäng: 51,4%

Mc-gäng: 22,6%

Maffia: 48,1%

Fotbollsfirmor: 9,7%

Islamistisk: 71,7%

Autonom (vänster): 12,4%

Vit makt: 2,9%

Övriga extremister: 15,7%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.