Två av tre utsatta för bedrägeriförsök

Publicerad

Allt fler svenskar har fått bluffmejl från stora företag som Spotify, Postnord eller Skatteverket som frågat efter kontonummer eller annan känslig information, visar en ny undersökning.

Bedrägeriförsöken fortsätter att öka på internet. Ett av dem är så kallat nätfiske eller bluffmejl. Bedragarna utger sig för att vara välkända företag som Postnord, Spotify eller Skatteverket för att locka mottagarna att lämna ut känslig information om till exempel bankkonton.

Unga män mest drabbade

I en undersökning gjord av IT-säkerhetsföretaget Sentor framgår det att 65 procent av svenska folket fått bluffmejl. Mest drabbade är unga mellan 18 och 29 år där 72 procent uppger att de har utsatts för den här typen av bedrägeriförsök.

Bland de som har uppgett att de har tagit emot mejl som de misstänkt haft ett bedrägligt syfte har fyra procent uppgett att de har lämnat ifrån sig känslig information. Och 33 procent har inte velat svara på frågan, vilket kan tyda på att det finns ett mörkertal.

”Tror det är ännu fler”

Jan Olsson är utredare på Nationellt bedrägericenter hos polisen och tror att ännu fler har drabbats av bluffmejlen.

– Min syn är att det är ett ännu större antal. Så det här är definitivt inte i överkant. Jag tror att det är ännu fler, säger Jan Olsson.

Och det är svåra brott att lösa enligt Jan Olsson.

– Varje år grips ett antal men det stora flertalet som skriver sådana här mejl går fria för att det är så extremt avancerat att komma i mål i de polisiära utredningarna som finns runt om i världen, säger Jan Olsson.

Går att undvika

Internetbedrägerierna och bluffmejlen är också lönsamma:

– Vissa av de här mejlen kan också innehålla en trojan som fryser din dator så att du inte kan använda den. Och bedragarna tar en lösesumma för att man skall kunna använda datorn. Vi vet att det kan ramla in hundratals miljoner dollar bara under några veckor till bedragarna och när det är så lönsamt kommer det aldrig att försvinna, säger Jan Olsson

Men det finns ett enkelt sätt att klara sig undan bedragarna.

– Klicka aldrig på en länk eller bifogad fil som kommer i ett mejl. Om man aldrig klickar på de här filerna så är det till 99,9 procents säkert att man inte heller drabbas av de här brotten, säger Jan Olsson utredare på Nationellt bedrägericentrum hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.