Så många i Region Jämtland Härjedalen har anmält sig till Högskoleprovet. Foto: TT

Två högskoleprov till våren – med åldersgräns

Uppdaterad
Publicerad

Det går att hålla två högskoleprov till våren. Men det bör ske med ett begränsat antal deltagare och en nedre åldersgräns på 19 år, enligt den nationella provsamordnaren Peter Honeth.

Regeringens önskemål har varit två högskoleprov till våren samt ett tredje till hösten 2021. Men är det möjligt att genomföra? Frågan har legat på Peter Honeths bord och i dag ger han besked till såväl regeringen som Universitets- och högskolerådet (UHR): Ja, det är genomförbart – provkonstruktörerna bör hinna.

Men prov utan deltagarbegränsning är inte möjligt, enligt Honeth som vill se ett tak på 35 000 per tillfälle i vår, det vill säga totalt 70 000 kommande vårtermin.

”Hänger på hur situationen utvecklar sig”

Han ser det också som nödvändigt att ha en åldersgräns, så att bara de som fyller 19 år eller mer under 2021 får skriva provet. De som är yngre men går sista året på gymnasiet i vår ska också kunna anmäla sig.

– Det senare förutsätter ett beslut från regeringen. Men allt hänger naturligtvis på hur coronasituationen utvecklar sig, säger Peter Honeth till TT.

Provdatum blir 13 mars och 8 maj. Provdeltagarna kommer inte ska kunna välja mellan datumen utan fördelningen görs av UHR och provanordnarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.