Oskarshamnsverket Foto: TT

Två kärnkraftsreaktorer kan stängas

Uppdaterad
Publicerad

Energiföretaget Eon överväger nu att stänga två kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn, erfar SVT. Ett besked kan komma redan i sommar. Totalt kan alltså fyra av tio svenska reaktorer komma att avvecklas under de kommande åren.

– Jag vill inte kommentera vad som händer med enskilda reaktorer, men det är ett faktum att vi har åldrande kärnkraftverk. Det var ju hela utgångspunkten för den borgerliga energiuppgörelsen att de nuvarande reaktorerna skulle börja fasas ut från 2020, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

Redan tidigare har Vattenfall meddelat att bolaget vill tidigarelägga stängningen av två reaktorer i Ringhals till perioden 2018-2020. Bakgrunden är fallande elpriser och nya kostsamma säkerhetskrav. Men bolaget är också missnöjt med den särskilda kärnkraftsskatt som finns, och som den rödgröna regeringen vill höja ytterligare.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Två reaktorer stängs

Enligt vad SVT erfar överväger nu även Eon att stänga två av sina kärnkraftsreaktorer. Det handlar om två av de tre reaktorerna vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Stängningen av den äldsta reaktorn i Oskarshamn har förberetts under en längre tid, men inget slutgiltigt besked har ännu offentliggjorts. Enligt uppgift till SVT diskuteras dessutom en stängning av den andra reaktorn, trots att stora investeringar har gjorts de senaste åren. Eon vill inte kommentera uppgifterna, men kommunikationschefen Roger Strandahl säger att bolaget har problem med lönsamheten för dessa reaktorer.

En orsak är den särskilda kärnkraftsskatten, som enligt Roger Strandahl slår hårt mot verksamheten. Energiminister Ibrahim Baylan (S) håller dock inte med. Han menar att den så kallade effektskatten bara har marginell betydelse för kärnkraftsbolagen.

– Den viktigaste förklaringen är de fallande energipriserna. De har halverats de senaste åren. Till detta kommer skärpta säkerhetskrav efter olyckan i Fukushima, säkerhetskrav som påverkar framför allt äldre reaktorer, säger Ibrahim Baylan.

Fallande elpriser

Elpriserna har fallit dramatiskt de senaste åren vilket slagit hårt mot de tidigare så lönsamma energibolagen. Några tecken på att elpriserna skulle vara på väg uppåt igen finns heller inte. Under tiden blöder kraftbolagen ekonomiskt. Samtidigt införs nu nya säkerhetskrav som ska genomföras de kommande åren. Det handlar bland annat om krav på extern härdkylning, något som exempelvis de båda reaktorerna i Oskarshamn saknar.

Om Eon väljer att stänga två reaktorer i Oskarshamn kommer en betydande del av den svenska kärnkraften att börja avvecklas de kommande åren. Det handlar om en kärnkraftsavveckling som vida överstiger också de krav som Miljöpartiet förde fram i förra årets valrörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet