Två miljoner lagliga vapen finns i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Terrordåden i Norge skyndar på översynen av Sveriges vapenlagar. Frågan är högt prioriterad, och följderna kan bland annat bli strängare straff för grovt vapenbrott, anmälningsplikt för att köpa konstgödsel och förbud mot vissa vapentyper.

Det finns gott om vapen i Sverige, närmare 2 miljoner lagliga och tiotusentals olagliga. Redan i höstas började regeringen se över vapenlagarna, men efter terrordåden i Norge skyndas arbetet på, och på justitiedepartementet är frågan högt prioriterad.

-Den första juli skärpte vi reglerna när det gäller införsel av vapen. Under hösten kommer förslag bland annat om reglerna för grovt vapenbrott. Men i det här arbetet har jag nu också försäkrat att vi tar intryck av en del av de erfarenheter man dra av Norge, säger justitieminister Beatrice Ask till Rapport.

Vissa vapentyper kan förbjudas

I höst ska man göra en total översyn, bland annat av automatvapnen. Enligt uppgifter till Rapport kan följden bli att vissa vapentyper förbjuds helt. Det kan också bli svårare att få licens för automatvapen – och mycket svårt eller närmast omöjligt att få licens för helautomatiska vapen.

Dessutom vill man skärpa reglerna för ammunition och tillbehör som magasin. Vid dåden i Norge hade ursprungsvapnet försetts med ett magasin som höll 30 skott. Enligt Beatrice Ask är reglerna för tillbehör inte bra nog.

-Det gäller till exempel den här typen av vapenmagasin, som inte är omgärdade av lika många restriktioner som själva vapnen är. Med ett magasin av den här typen kan man göra om ett vanligt jaktvapen till något betydligt farligare, säger hon.

Skärpt straff för vapenbrott

Straffet för att begå grovt vapenbrott kan också skärpas, och man arbetar på att se över definitionen för grovt vapenbrott.

Sedan tidigare ser man också över reglerna för kemikalier som kan användas i bomber. Bland förslagen finns anmälningsplikt för den som köper stora mängder konstgödsel, och licens för att få köpa vissa kemikalier.

-Det som är viktigt är att hitta åtgärder som inte gör det för svårt att bedriva till exempel jordbruk, men samtidigt ser till att inte det här kommer i orätta händer eller används fel, säger Beatrice Ask.

Andreas Öbrink

andreas.obrink@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.