Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Två Sis-chefer har tagits ur tjänst – efter intervjuer med journalist

Uppdaterad
Publicerad

Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis)har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd. Orsaken är att de kan ha brutit mot tystnadsplikten i intervjuer med en journalist.

I juni lämnade Sis in en hemställan till regeringen som handlade om behovet att kunna säkerhetsskyddsklassa delar av verksamheten. Därefter gjordes en förnyad sekretessbedömning som slog fast att innehållet delvis ska omfattas av sekretess.

Men två Sis-chefer uttalade sig i intervjuer med en journalist om uppgifter som finns i hemställan.

Får andra arbetsuppgifter

Nu ska Statens ansvarsnämnd (San) pröva om det finns skäl att misstänka brott mot tystnadsplikten.

– Det är viktigt att vi som myndighet hanterar ärendet korrekt. Detär nu upp till San att pröva frågan, säger Elisabet ÅbjörnssonHollmark, generaldirektör, i ett uttalande till SVT Nyheter.

Sis konstaterar att det är myndighetens skyldighet att lämna över den här typen av ärende till San. Under tiden som utredningen pågår kommer cheferna att tas ur sina ordinarie tjänster och i stället få ”andra arbetsuppgifter” inom myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.