Två tusen svenska officerare blir av med sina grader

Uppdaterad
Publicerad

Omkring två tusen svenska officerare som utbildats i det gamla officerssystemet kommer vid årsskiftet tvingas att byta grader. En av dem som drabbas är Per-Erik Pallin, officer på Livgardet i Kungsängen.

– Det kommer att göra ont. Det kommer vara en sorgeprocess.

– Jag har min grad här, närmast hjärtat, säger Per-Erik Pallin och klappar lätt på de tre stjärnorna på bröstet.

Tre stjärnor står för graden ”kapten”. En grad som han haft i 26 år. Men vid årsskiftet måste han lämna den ifrån sig.

– Det är en stark del av min yrkesidentitet. Den identiteten tas nu ifrån mig, säger han.

Många av dem som tvingas byta grad är, precis som Per-Erik Pallin, upprörda och tycker att det är en helt onödig förändring.

Blir av med graden

Totalt finns cirka 9 000 officerare i Sverige. Omkring 2 000 av dessa kommer vid årsskiftet att bli av med sin grad. De kommer att överföras till en grupp av officerare som kallas ”specialistofficer” och även få en ny grad.

Den som är ”kapten” idag blir ”fanjunkare” i det nya systemet. I dagsläget innebär det ett steg neråt i rang, eller som det heter i det militära, tjänsteställningsordningen.

Men det här ska åtgärdas under året, säger Jonny Lindfors, brigadgeneral och ansvarig för införandet av det nya systemet.

– Det kommer inte handla om en sänkning av graden, intygar han.

Inte tydligt

Orsaken till förändringen är att officersutbildningen har gjorts om. I dagsläget kan de som exempelvis har graden ”kapten” alltså ha olika utbildning.

Beslutet att göra om officerssystemet togs redan 2008, men det är först nu det drivs igenom. Mycket beroende på att Försvaret nu byggs ut.

– Det är inte tillräckligt tydligt vad de berörda officerarna har för roll. När vi ska bygga nya förband vill vi att det ska vara tydligt, konstaterar Jonny Lindfors.

Vad tänker du om att många känner sig besvikna?

– Jag har stor förståelse för att det är en stark koppling till en yrkesidentitet, som man är väldigt stolt över och som man kämpat hårt för.

Man han tillägger att det är nödvändigt att göra den här förändringen nu.

– Jag tror och hoppas ändå att man kan känna en yrkesstolthet och att det är kompetensen, det man faktiskt gör, som är den viktigaste faktorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.