Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är djupt olämpligt” – hör Tobias Billström (M) om utnämningen av Emma Lennartsson som statssekreterare. Foto: Henrik Montgomer/Erik Simander/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tvingades avgå efter it-skandalen – ska ansvara för krisberedskapen

Uppdaterad
Publicerad

Emma Lennartsson tvingades avgå som statssekreterare i samband med it-skandalen 2017. Nu är hon tillbaka som statssekreterare för statsminister Magdalena Andersson, och ska ha ansvar för krisberedskapen, rapporterar DN.

Utnämningen har fått Moderaternas gruppledare Tobias Billström att reagera starkt, han kallar Lennartsson ”djupt olämplig” för uppdraget.

Den 1 februari kommer ansvaret för regeringens krisberedskap återigen ligga direkt under statsministern i statsrådsberedningen, istället för på justitiedepartementet som det har gjort de senaste åren. Arbetet kommer att ledas av Emma Lennartsson som tidigare var statssekreterare till Stefan Löfven och tvingades att avgå i samband med it-skandalen 2017. 

It-skandalen ledde till att inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson tvingades avgå. Men också Emma Lennartsson avgick, som var en av dåvarande statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare.  

Lennartssons avgång skedde i augusti 2017 efter att det framkommit att hon haft uppgifter kring it-skandalen betydligt längre än vad hon först uppgett och inte lämnat informationen vidare till statsminister Stefan Löfven. Uppgifterna rörde de säkerhetsrisker som uppstått i samband med att Transportstyrelsen lade ut sin it-drift på entreprenad till Tjeckien.

Billström (M): ”Djupt olämplig”

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, är starkt kritisk till utnämningen.

– Emma Lennartsson fick kritik av ett enigt konstitutionsutskott för att hon hade misskött uppgiften som statssekreterare och inte informerat sin chef, statsministern, om den här säkerhetshotande verksamheten som fanns på Transportstyrelsen, och det gör henne till djupt olämplig att nu på nytt utnämnas till det här uppdraget.

Lennartsson har medgett att hon gjorde ett misstag, ska man inte kunna få en ny chans?

– Ytterst är det en omdömesfråga för statsministern. Eftersom kritiken var så påtaglig 2017 och det dessutom inte var så att Emma Lennartsson lämnade på grund av en fortkörning eller en obetald räkning utan för att hon misskötte uppgiften att handha rikets säkerhet så tror jag att många höjer på ögonbrynen att hon får samma befattning och utökade befogenheter av statsministern.

Magdalena Andersson kommenterar kritiken via sin pressekreterare Toni Eriksson. Han skriver att Emma Lennartssons kompetens, erfarenhet och samvetsgrannhet är väl känd och respekterad.

”Europa och Sverige befinner sig i ett osäkert säkerhetspolitiskt läge. Regeringens fulla fokus är att stå upp för internationell rätt och Sveriges rätt att självständigt göra sina egna säkerhetspolitiska vägval. Att Moderaterna i det läget ägnar sig åt att angripa enskilda ämbetsmän i Regeringskansliet får stå för dem.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt i IT-skandalen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.