Twitter polisens nya hjälpmedel

Uppdaterad
Publicerad

Kort information om tid och plats för mord, rån och trafikolyckor. Twitter är ett sätt för polisen runt om i världen att visa vad som händer på jobbet. Svensk polis twittrar också, men inte tack vare polisen själv.

Det finns visserligen twittersidor som uppdateras med polishändelser men det är inte polisen som sköter dem.

– Det är inte bra att allmänheten uppfattar att det är polisen som är avsändare, men å andra sidan så är informationen korrekt eftersom den som twittrar om polisens aktiviteter hämtar information direkt från vår hemsida, säger kommunikationsstrateg Anna-Maria Böök, Rikspolisstyrelsen.

Twittrare okänd

Enligt Anna-Maria Böök så vet inte polisen vem som twittrar i deras namn.

– Vi ska undersöka det, men vi är också på gång med att ta fram en handlingsplan på hur vi själva ska använda sociala medier i framtiden. Att polisen kommer att börja twittra kan vara möjligt, säger Anna-Maria Böök.

Polismyndigheter i USA och England ligger i täten när det gäller att twittra med allmänheten.

Polisen i Boca Raton, Florida, använder sig av både Twitter, Facebook och MySpace för att kommunicera med omgivningen.

Visar polisens vardag

Polisen i delstaten Massachusetts i USA började twittra för att göra läsarna medvetna om hur mycket tid polisen lägger ner på att lösa sociala problem och inte direkta brott.

– Det finns ett intresse från våra poliser att nå ut till allmänheten så mycket det är möjligt, men om svenska poliser ute på fältet ska twittra kan jag inte svara på i dagsläget. Men visst är det ett naturligt steg för oss att vara med i sociala medier, säger

Anna-Maria Böök.

Varning på twitter

Polisen utomlands använder twitter för att varna allmänheten. Ett exempel på det är i juni i år när polisen i England jagade den så kallade Taximördaren som sköt ihjäl 12 personer och skadade 20 personer i Cumbria i England.

Polisen twittrade till allmänheten om att dödsskjutningarna pågick och en bild på mannen twittrades ut.

– Vad jag känner till har inte svensk polis använt twitter på det sättet, säger Anna-Maria Böök.

Inger Haupt

Twitter är en mikroblogg som går ut på att dela med sig av korta uppdateringar, på max 140 tecken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.