Ida Östensson går runt i Visby med en ”twitterklänning” som snabbt blivit en snackis i Visby. Foto: Scanpix

Twitterklänningen en snackis i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

De unga får en ny sorts röst i Almedalen – via en klänning. Ida Östensson går runt i Visby med en ”twitterklänning” som snabbt blivit en snackis i Visby.

Hon står trotsigt i ett hörn bland roséminglande politiker och journalister. På hennes svarta klänning rullar tweets på en LED-display från en mängd unga människor som vill få fram sitt budskap på Sveriges mesta makthavarvecka.

Den så kallade ”twitterklänningen” är ett initiativ från jämställdhetsorganisationen Crossing Boarders, som Ida Östensson grundat för att låta ungas röst bli hörd på Almedalsveckan.

Almedalen 2013

Klänningen är uppkopplad mot internet och på den så kan unga människor twittra sina budskap och faktiskt vem som vill – om man taggar sin tweet med hashtaggen #twitterklänning.

– Det här är ett steg i det vi gör. Vi vill få makthavare att inte bara prata om de unga utan med dem. De får ställa frågor till politiker på klänningen och sedan ställer vi de till de ansvariga politikerna och lägger upp filmer med deras svar, säger Ida Östensson till SVT Nyheter.

Andra har också hakat på

”Så bostadsbyggandet – where u at? Det är min egentliga fråga. It’s simple, behövs det bostäder krävs det investering.” skriver Linda Brundell, en av twittrarna.

”Hemmavåldet är den viktigaste jämställdhetsfrågan. Jag ser inget parti som tar tag i den på allvar. Vad gör ministern?”, skriver Sohrab Fadai.

Organisationen har sedan tidigare knytit till sig 23 unga människor mellan 15 och 28 med olika sorters intressen och samhällsengagemang som twittrar på under veckan. Men flera andra har också hakat på. Moderaternas före detta partisekreterare Per Schlingmann som nu sadlat om till pr-konsult hyllar initiativet på Twitter.

Nästa år hoppas Ida Östensson att politikerna har lyssnat och tagit de unga till Almedalsveckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet