Tydligt ”ja” till Stefan Löfven

Publicerad

I dag valdes Stefan Löfven till ny ordförande för socialdemokraterna vid ett öppet möte med partistyrelsen på Fotografiska museet i Stockholm. -Jag är egentligen för blödig för sådant här, inledde Stefan Löfven sitt tal.

Långa applåder följde sedan partistyrelsens rungande ”ja”, när den nye partiledaren valdes.

-Han är en trygg och kunnig ledare med tydlig ideologisk förankring, sa partisekreterare Carin Jämtin.

-Jag är nervös, det kan jag lova, sa Stefan Löfven i sitt tal.

Tackade Juholt
Alla de tyngsta socialdemokraterna var på plats på Fotografiska museet i Stockholm för att vara med när den nye ordföranden valdes. Avgående partiledaren Håkan Juholt satt på första parkett, även de tidigare partiledarna Göran Persson och Ingvar Carlsson.

-Jag vill tacka för förtroendet. Det är det finaste uppdrag en socialdemokrat kan få, fortsatte Stefan Löfven, som också riktade ett tack till sin företrädare Juholt.

-Du har pratat om politik och politikens möjligheter på ett sätt så att många har kunnat ta det till sig. Du har tillfört entusiasm och talekonst. Du ska ha ett stort erkännande för det du har gjort, och jag ser fram emot att du fortsätter att bidra till vårt parti, fortsatte Löfven.

Avspänd
Trots att han säger att han är nervös verkar Löfven avspänd och bekväm och drar ner skrattsalvor och applåder.

I sitt tal tackar han Mona Sahlin för hennes arbete mot främlingsfientlighet. Han tackar också de tidigare S-ledarna Göran Persson, Ingvar Carlsson, Olof Palme, Tage Erlander, Per Albin Hansson och Hjalmar Branting.

-Ni förstår att det är inte så lätt för en svetsare från Ö-vik att gå i de här fotspåren, säger Löfven.

-Våra värderingar är tidlösa och vi ska fortsätta arbeta för dem. Vi är Sveriges största och bästa parti. Det är ingen hemlighet att vi går igenom en tuff period. Ibland är politik hårt, men trots uppförsbacken har jag en stark tillförsikt.

”Slåss för jämlikhet”
Stefan Löfven säger att alla människor ska ha möjligheten att nå sina drömmars mål.
-Vi vill riva hinder och låta människor utöva sin kraft.

Stefan Löfven ägnade en stor del av sitt tal åt att försöka övertyga publiken och partivännerna om att han är en övertygad feminist.

-Jag tänker slåss för kvinnors jämlikhet och frihet.

Han poängterade också att Socialdemokratin måste vara internationell.

-Våra problem är globala och Sverige kan inte ducka. Sverige måste ta sitt ansvar i FN och EU. Svensk socialdemokrati ska därför utveckla sin internationella politik, så att fler människor får jobb och en bättre miljö.

Jobben viktigast
Det senaste dygnet har olika expertkommentatorer ifrågasatt Stefan Löfvens möjlighet att locka kvinnor, unga och storstadsväljare till valurnorna. I sitt tal flirtade Stefan Löfven med alla dessa grupper. Men han slog fast att hans viktigaste prioritering är jobben.

-Nyckeln till fler jobb är att ha ordning och reda i statsfinanserna. Men det krävs också att Sverige har en aktiv näringspolitik.

-Vi måste bygga Sverige starkt ekonomiskt och ekologiskt. Inom näringspolitiken kan vi bygga Sverige tillsammans.

Stefan Löfven förespråkade också att människors kompetens ska tillvaratas.

-Vi måste sluta slösa bort människors vilja att arbeta. I ett läge där Sverige har massarbetslöshet prioriterar vi utbildning och förskning före sänkt restaurangmoms.

Han betonade avslutningsvis vikten av att partiet nu håller ihop och arbetar tillsammans.
-Tack för förtroendet. Nu riktar vi blickarna mot framtiden.

Karin Moberger
karin.moberger@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.