Tyskt fläsk dumpas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tyska dioxinskandalen dumpas nu tyskt fläskkött till svenska konsumenter.

Flera länder har stoppat importen, men i Sverige fyller det billiga köttet charkdiskarna.

Men att hitta det tyska grisköttet ute i butikerna är inte lätt. De tre matjättarna ICA, Axfood och Coop säljer till övervägande del svenska fläskfiléer och fläskkotletter i sina affärer.

Hamnar i charkprodukter

Köttet från Tyskland hamnar i stället i korvar och andra charkprodukter, äts i skolmatsalar och på andra institutioner, eller serveras på restauranger och i form av butikernas färdigrätter som värms i mikron.

Av den totala konsumtionen i Sverige utgörs omkring 35 procent av utländskt griskött.

-Svenska bönder har det mycket svårt i dag, säger Maria Forshufvud, vd för branschorganisationen Svenskt kött.

I dag finns inget krav på att det ska synas på förpackningarna var fläskköttet kommer ifrån. På Svenskt kött efterlyser man ett krav på sådan ursprungsmärkning.

Reglerna som styr den offentliga upphandlingen är ett annat hot mot de svenska svinuppfödarna, enligt Svenskt kött. I dag serveras ofta billigt importkött i svenska skolmatsalar och äldreboenden.

Följer lagstiftning

-Det absurda i detta är ju att svenska djurbönder måste föda upp djuren enligt den svenska djurskyddslagstiftningen som är stark och bra.

-Men de konkurrerar med de som inte behöver följa den lagstiftningen. Och att då inte kunna komma vidare i offentliga upphandlingar är att slå knut på hela samhället, egentligen, säger Maria Forshufvud.

Genom den ökade importen av billig köttråvara som följt av dioxinskandalen i Tyskland accentueras denna absurda situation ytterligare, anser hon.

”Rätt värde på bra livsmedel”

-Vi pratar inte om att ha oskäliga priser på det svenska fläskköttet. Det handlar om att ha rätt värde på bra livsmedel så att vi också värderar den produkt som vi köper, säger Maria Forshufvud.

Följden av det prisrally som nu pågår kan bli att svenska producenter slås ut och att svenska värderingar inom djurhållningen på sikt urholkas, befarar hon.

”Svenska bönder chanslösa”

Krisen för Sveriges grisbönder beror i hög grad på deras höga kostnader för djurskyddet. Det gör att de är chanslösa i konkurrensen på världsmarknaden, enligt rådgivnings- och redovisningsföretaget LRF Konsult.

-Fortsätter det så här är det snart slut på svensk skinka, fläskkotlett och fläskfilé på de svenska middagsborden, vilket är både tragiskt och motsägelsefullt då intresset för var och hur livsmedel produceras bara ökar, säger Lars-Göran Svensson, marknadsansvarig på LRF Konsult.

Flera svenska grisbönder har redan slagit igen eftersom man inte ens får täckning för sina rörliga kostnader.

Räddningen för de övriga skulle kunna vara att de kompenseras för de merkostnader på tre-fyra kronor kilot som de svenska djurskyddsbestämmelserna kostar dem.

-Det är ganska självklart att vi inte kan konkurrera på en internationell marknad när vi har olika förutsättningar, det är därför tyskarna ser sin chans nu. De har ju ett bättre läge, det går inte att komma ifrån, säger Lars-Göran Svensson.

Tysk skandal inte enda problemet

Den svåra situationen för de svenska producenterna beror inte heller enbart på den tyska dioxinskandalen, enligt Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen.

-Vi har också en valutaeffekt, den starka svenska kronan, som förstärkts av dioxinskandalen. Det finns säkert också många andra faktorer som spelar in och som gör att svenskt griskött har det stentufft just nu att konkurrera med billig import, säger han.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.