UD avråder från resor till flera länder. Foto: TT

UD förlänger reseavrådan till flera länder

Publicerad

Svenska utrikesdepartementet har beslutat att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till Estland, Irland, Lettland och Litauen. Avrådan gäller till och med den 4 november.

Beslutet motiveras med att läget i de aktuella länderna är oförändrat och att man fortfarande bedömer att säkerhetsläget är allvarligt.

Om man reser till ett land som UD utfärdat en avrådan för gäller i de flesta fall inte försäkringen och resenären kan inte förvänta dig konsulär hjälp från UD eller ambassaderna.

UD har tidigare hävt sin avrådanfrån resor till Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

”Detta innebär inte att situationen är som vanligt igen. Lokala bestämmelser, restriktioner och krav på karantän som påverkar svenska resenärer kan återinföras med kort framförhållning om situationen förändras.”, skriver UD i ett pressmeddelande.

Avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES och Schengenområdet gäller alltjämt till och med den 15 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer