Byggnaden där vitryska ambassaden huserar på Lidingö i Stockholm. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vitryska ambassaden stänger

Publicerad

Vitryska ambassaden i Stockholm stänger, kan SVT avslöja i dag. Carl Bildt skriver på Twitter att president Lukasjenkos rädsla för mänskliga rättigheter har nått nya höjder.

Sverige kommer även att anmodas att stänga sin ambassad i Minsk inom kort. Uppgifterna bekräftas av utrikesdepartementet till SVT. Utrikesminister Carl Bildt tar till Twitter för att kommentera.

”Lukasjenko kastar nu ut alla svenska diplomater ur Vitryssland. Hans rädsla för mänskliga rättigheter har nått nya höjder”.

Beslutet att stänga Vitrysslands ambassad kommer efter en diplomatisk kris mellan Sverige och Vitryssland där Sveriges ambassadör i Minsk utvisades från landet i förra veckan. Ambassadören Stefan Eriksson påstås ha stött oppositionen i Vitryssland.

Carl Bildt menar att beslutet kommer från president Aleksandr Lukasjenko personligen.

-Han beter sig som den buse han är. Varför de eskalerar på det här sättet vet jag inte. Det är ingen hemlighet att de varit starkt irriterade över våra demokratiprogram under lång tid och så har deras ilska över det här nu detonerat, säger han till TT.

Som svar på utvisandet meddelade utrikesminister Carl Bildt i fredags att den nya vitryska ambassadören inte längre är välkommen till Sverige.

–Så här uppträder man inte, det är en nyckfull och tilltagande diktatur som är rädd för sin egen framtid. Detta visar svagheten i Vitryssland. Vi vidtar självklart åtgärder mot det hela med omedelbar verkan, sa Bildt till SVT då.

”Saknar grund”

Ambassadören anklagas för att ha kontakter med oppositionen, något som inte är konstigt menar Bildt, utan visar bara på att Sverige agerar i enlighet med den politik man för.

–Vitryssland har riktat anklagelser mot ambassadören som saknar varje grund. De tycker inte om det Sverige har sagt och gjort hittills i landet som rör mänskliga rättigheter. Han kommer fortsätta sitt arbete som ambassadör i Vitryssland, med ett ännu tydligare fokus på frågor som rör mänskliga rättigheter, säger Carl Bildt.

Stefan Eriksson jobbar sedan en tid tillbaka som ambassadör från Sverige och befinner sig inte längre i Vitryssland.

Krismöte i EU

EU-ambassadörerna i Bryssel kommer på fredag att hålla ett krismöte med anledning av Vitrysslands beslut att utvisa alla svenska diplomater.

Syftet är att besluta om ”lämpliga åtgärder”, uppger en EU-källa för AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Diplomatisk kris med Vitryssland

Mer i ämnet