Utredning om nallebjörnsaktionen läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om misstänkt brott efter att en reklambyrå släppt nallebjörnar från ett flygplan i Vitryssland läggs ned, beslutar åklagaren Lars Hedvall.

Utredningen har handlat om brott mot utlänningslagen och brott mot luftfartsförordningen.

Hedvall har bland annat tittat genom ett omfattande utredningsmaterial från den litauiska utredningen.

Att de två svenskarna från reklambyrån flög från Sverige till Litauen är utrett, enligt åklagaren. Men det är oklart om de sedan verkligen flög över gränsen till Vitryssland.

Radarekon från den påstådda flygningen skulle kunna vara orsakade av en fågel, enligt den litauiska utredningen. Dessutom har ingen flygning över gränsen registrerats. Ett vittne som sett ett litet oidentifierat plan gjorde det vid en tidpunkt som inte stämmer överens med de radarekon som iakttagits. Inget tyder heller på att flygplanet ska ha tankats i Litauen.

Enligt vitryska myndigheter ska bara två nallar ha hittats.

De misstänkta, från reklambyrån Studio Total, har förnekat brott.

Reklambyrån hävdade i juli 2012 att de flugit från Litauen in över Vitryssland och släppt ned 800 nallebjörnar med budskap om mänskliga rättigheter. Tilltaget filmades och spreds på nätet.

Nallebjörnsbombningen blev en internationell nyhet. Vitryske presidenten Alexandr Lukasjenko utvisade två svenska diplomater och krävde att svenskarna skulle ställas inför rätta.

I början av 2013 bad litauiska åklagare Sverige att ta över utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Diplomatisk kris med Vitryssland

Mer i ämnet