Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska evakueringen av svenskar gå till – hör utrikesminister Tobias Billström (M) i klippet. Foto: SVT

UD: Vi ska evakuera svenskar – men inte från Gaza

Uppdaterad
Publicerad

UD kommer att evakuera svenskar från Israel och palestinska områden. De som vill lämna ska få hjälp att göra det – men de måste själva ta sig till flygplatsen. På torsdagkvällen väntas ett plan lyfta från Israel, uppger utrikesminister Tobias Billström (M) i Aktuellt.

– I nuläget bedömer vi inte att det går att genomföra en evakuering från Gaza, sa han tidigare under dagen.

Ett evakueringsflyg ska preliminärt lyfta från Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv på torsdagskvällen, säger utrikesminister Tobias Billström i Aktuellt. Svenskarna måste själva ta sig till flygplatsen.

– Evakueringsinsatsen bygger på att vi ställer upp med flyg. Det är upp till den enskilda att bedöma om den kan ta sig till flygplatsen, sade Billström tidigare under onsdagen.

Krig mellan Israel och Hamas

I nuläget är det aktuellt med en avgång.

– Vi utesluter inte att det kan bli tal om fler, men det kräver också att människor vill lämna och jag vill betona att det inte är alla som befinner sig i Israel och Palestina som i dag vill lämna det här området, säger Billström i Aktuellt.

”Avrådan sedan tio år”

Regeringen och UD kommer däremot inte att bistå svenskar som är fast i Gaza med någon särskild hjälp.

– Vi har en avrådan sedan tio år tillbaka från att vistas i Gaza på grund av det farliga säkerhetsläget. I nuläget bedömer vi inte att det går att evakuera människor därifrån, säger Billström.

Uppmaningen: Registrera er

UD uppger att ungefär 3 000 personer med kopplingar till Sverige befinner sig i Israel, 800 i de palestinska områdena. Av dem tros 400 personer befinna sig på just Gazaremsan.

Wallid Al-Hallis är en av svenskarna. Han berättar om svårigheterna att ta sig ut ur Gaza.

– Det finns ingen möjlighet att lämna, säger han till SVT.

Svenskar som är på plats uppmanas registrera sig på UD:s svensklista. Därefter ska de bli kontaktade med information om hur de kan få hjälp.

Evakuering med båt

Under onsdagen gick UD ut på sin hemsida med information om att svenskar också kan köpa biljett till ett fartyg som under torsdagen ska lämna staden Haifa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns ingen möjlighet att lämna” – Svenske Wallid Al-Hallis är fast i Gaza. Foto: SVT/EPA/MOHAMMED SABER

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet