I resebranschen finns förhoppningar om att en slopad global reseavrådan ska få ytterliga fart resebokningar inför höst- och jullov. Foto: Stina Stjernkvist/TT

UD slopar global reseavrådan

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet har beslutat att ta bort sin globala reseavrådan från 1 oktober.

Den infördes på grund av pandemin våren 2020.

”Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid. Ambitionen har hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt och vi bedömer att vi nått den tidpunkten nu”, uppger utrikesminister Ann Linde (S) i ett pressmeddelande.

Hon påminner dock om att pandemin inte är över, vilket fortfarande påverkar resandet.

Den globala reseavrådan infördes i mars 2020 på grund av pandemin. Det var första gången som en sådan avrådan omfattade hela världen.

Väcker hopp hos resebranschen

UD har dock i takt med att smittläget förbättrats upphävt avrådan, framförallt för europeiska länder. Men även en rad andra länder har varit undantagna på senare tid.

Från 1 oktober upphävs avrådan från resterande länder.

I resebranschen finns förhoppningar om att en slopad global reseavrådan ska få ytterligare fart på resebokningar inför höst- och jullov. Att göra resor som UD avråder från kan begränsa reseförsäkringen.

Utrikesministern: Resenärer har ett stort ansvar

Linde påminner i pressmeddelandet om att resenärer fortsatt har ett stort ansvar att själva ta reda på vad som gäller på resmålet och att följa de regler och rekommendationer som finns.

”Även om det inte längre finns en bred avrådan med anledning av pandemin, finns i många länder fortfarande restriktioner som kan påverka en resa såsom krav på munskydd, uppvisande av negativa PCR-tester eller vaccinationsintyg”, skriver UD i pressmeddelandet.

I vissa länder råder fortfarande inreseförbud för utländska resenärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet