När SVT kontaktar en man som har betalat för höga resultat på högskoleprovet erkänner han fusket i en chatt. Foto: TT

UHR: ”Det är förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Dolds avslöjande om att provledare läcker högskoleprovet till fusknätverk kommer som en nyhet för Universitets- och högskolerådet. Nu ska man se över om det går att öka kontrollen även av de som leder proven.

– Det är förfärligt. Jag skulle vilja säga att det är ett hedersuppdrag man har, man ansvarar för att ett prov går rätt till, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet, UHR. Provet används för urval till högskolan och man är ju på något vis högskolans förlängda arm för att man är anställd av ett lärosäte eller provanordnaren.

Myndigheten har senaste året vidtagit flera åtgärder för att komma åt fusket: 

Högskoleprovsfusket

• Det är nu olagligt att fuska på provet och brottet kan i värsta fall leda till fängelse. Samtliga fuskare polisanmäls. 

• Ertappas man för fusk får man inte skriva högskoleprovet under två år. 

LÄS MER: Fusk på högskoleprov kan ge fängelsestraff

Universitets- och högskolerådet har också bett regeringen om att få möjligheten att kroppsvisitera provdeltagare. Syftet är bland annat att säkerställa att de inte bär med sig kameror för att fota av provet och skicka det vidare. Men fokus har inte riktats mot dem som är anställda under provdagen – nämligen provledarna. Nu visar det sig alltså att en provledare, som får lön från högskolan den jobbar för, tjänar pengar på att läcka provet. 

LÄS MER: Fusket på högskoleprovet: Läcka inifrån gör det möjligt

UHR: ”Det är lärosätenas ansvar”

Tycker ni inte att ni varit lite naiva i att ni alltid kollat åt provdeltagarnas håll. När det egentligen är en som jobbar med er som läcker?

– Vi tycker inte att vi i det här fallet haft fel i att försvåra och förhindra fusk kring provet. Sedan kanske vi skulle vara fler som jobbade mot provvakterna. Men det är lärosätenas ansvar att anställa provvakter och se till att de följer de regler som finns, säger Tuula Kuosmanen.  

Hur skulle man kunna förhindra att en provledare läcker?  

– Det kan jag inte ge på svar på vid sittande bord. Det är någonting vi behöver titta på.

Kan det innebära en hårdare kontroll av provledare?

– Det kan inte jag svara på här och nu. Vi har ju uppdraget att ta fram provet så säkert som möjligt och när såna här saker uppstår, som du berättar, då får vi ta ytterligare nya tag. Hur kan vi ytterligare försvåra och vilka kontroller kan vi göra av provvakterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet