Anmälan till årets högskoleprov har öppnat. Men platserna är färre än vanligt och de som önskar skriva provet får sätta sig i ett digitalt väntrum. Foto: Petra Lindell/TT

Provsamordnaren: Tusentals platser kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare rekordlånga kön till högskoleprovet är nu avverkad. Endast några hundra står nu i kö samtidigt som det finns flera tusen platser kvar, säger Peter Honeth, nationell samordnare för högskoleprovet till Sveriges Radio.

När anmälan till höstens högskoleprov öppnade under fredagen blev belastningen på anmälningssajten för stor. Vid 21-tiden pausades den rekordlånga kön och återupptogs klockan 08.00 i dag.

Under natten gjordes en uppdatering av systemet och efter det har anmälningarna tagit rejäl fart.

– Det finns ingen nämnvärd kö i dagsläget, säger Peter Honeth till Sveriges Radio och tillägger att det fortfarande finns goda möjligheter att anmäla sig till provet.

Vid lunchtid idag hade 18 000 personer anmält sig till provet. Totalt finns cirka 27 000 platser till förfogande.

Tiotusentals i kö

Som mest har antalet personer i kö för att anmäla sig legat på närmare 80 000. Men, Peter Honeth menar att det funnits mycket ”luft” i kön, bland annat på grund av att det funnits personer i kön som kanske inte riktigt siktar på att skriva provet – eller inte har rätt att skriva det, säger han till TT.

Den som ställde sig i kö under fredagen har fått behålla sin plats i kön under natten.

Peter Honeth säger till SVT att man räknat med långa väntetider, men inte fullt så långa som ett dygn.

– Jag beklagar verkligen att det var trassligt igår – vi hade väldigt långa väntetider, säger han och tillägger:

– Jag förstår att många blev upprörda.

Förutom långa väntetider har även betalningssystemet krånglat, men enligt Peter Honeth ska även det vara löst nu.

Fakta: Högskoleprovet

Efter många turer blev det till slut klart: höstens högskoleprov år 2020 ska hållas, trots coronapandemin. Men platserna har begränsats, och nu får enbart 27 600 chansen att skriva provet.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.