Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alexander Norén om farorna med cyberattacker: ”Kan ha lika stora konsekvenser som pansarvagnar på gatorna” Foto: Filip Brusman/SVT

Ukraina: Alla bevis efter it-attacken pekar mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Flera ukrainska regerings- och myndighetssajter släcktes ned i en storskalig it-attack i veckan. Nu säger sig Ukraina ha bevis för att det är Ryssland som ligger bakom dådet: ”Alla bevis pekar mot att Ryssland ligger bakom it-attacken”, skriver Ukrainas digitaliseringsdepartement i ett uttalande.

Samtidigt menar Microsoft att dådet kan ha varit en slags avledningsmanöver för att maskera en värre plan.

Många myndighetssajter i Ukraina slogs i torsdags ut. Den som försökte nå webbplatserna möttes av hotfulla budskap på ukrainska, polska och ryska. Med tanke på den pågående konflikten med Ryssland riktas misstankarna dit – något som Ukraina nu säger sig kunna bekräta.

”Moskva fortsätter att föra ett hybridkrig”, skriver landets departementet i ett uttalande där de pekar ut nationen.

Enligt datajätten Microsoft kan it-attacken dessutom ha varit ett slags avledningsmanöver: Samtidigt som världen fokuserade på hotfulla budskap på de hackade sajterna planterade gärningsmännen destruktiv mjukvara i statens datorer.

Infekterades med skadlig programvara

Det är Microsofts underrättelseavdelning MSTIC som kommit fram till att de stängda sajterna och hoten i själva verket dolde en ännu värre plan. Under attacken infekterades många ukrainska datorer med skadlig programvara, så kallad malware. Den var enligt MSTIC till och med maskerad som ransomware, alltså ett utpressningsprogram.

Poängen med ransomware är att få offret att betala lösen för att låsa upp en kapad dator. Men i det här fallet innehåller den skadliga mjukvaran ingen upplåsningsfunktion. När mjukvaran väl aktiveras är all data därmed ohjälpligt borta, enligt MSTIC.

”Syftet är att förstöra, att göra de utsatta maskinerna oanvändbara snarare än att få lösen”, skriver Microsoft.

Företaget kan inte bedöma hur många datorer och nätverk som drabbats av attacken, men säger sig nu arbeta hårt med metoder för att minimera följderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Länder som är i konflikt med Ryssland verkar ha en väldig otur med cyberangrepp”, säger David Lindahl. Hör experten om den ukrainska cyberattacken i klippet. Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer