Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ännu inte uttalat sig om hackerattacken, som regeringen sägs ha blivit utsatt för. Arkivbild. Foto: DUMITRU DORU/EPA/TT

Stor hackerattack mot ukrainska regeringssajter

Uppdaterad
Publicerad

En stor hackerattack har riktats mot en rad ukrainska regeringssajter, enligt regeringen i Kiev.

Bland de drabbade sajterna finns Ukrainas ambassad i Sverige.

Utbildningsdepartementet skriver på sin Facebooksida att sajten ligger nere, och på ukrainska UD:s visades under en kort stund ett meddelande på ukrainska, ryska och polska med ett hotfullt budskap.

Den ukrainska regeringens hemsida och katastrofdepartementet ska också ha påverkats, rapporterar AFP. Flera ukrainska ambassader uppges också vara drabbade – bland annat den i Sverige vars sajt på förmiddagen svensk tid inte var tillgänglig.

Det är i nuläget oklart vem eller vilka som ligger bakom attacken. Ukrainas statliga säkerhetstjänst SBU säger dock att man sett tecken på att hackarna bakom attacken har kopplingar till rysk underrättelsetjänst.

I storpolitikens centrum

Ukraina befinner sig i storpolitikens centrum sedan Ryssland mobiliserat tiotusentals soldater vid landets gräns. Den senaste veckan har samtal pågått mellan Ryssland och västmakterna om en kravlista från Moskva, som i praktiken innebär att USA och Nato mer eller mindre ska dra sig tillbaka från hela den region som tidigare ingick i Sovjetunionen eller den självutropade sovjetiska inflytandesfären. Ryssland kräver även löften om att varken Ukraina eller några andra länder tillåts ansluta sig till den västliga försvarsalliansen – krav som i väst avfärdas som fullständigt orimliga.

I måndags träffades amerikanska och ryska representanter i Genève för bilaterala överläggningar, i onsdags fortsatte diskussionerna mellan Nato och Ryssland i Bryssel, och dagen därpå under Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) permanenta råd i Wien.

Linde: Måste reda ut vem som är ansvarig

Utrikesminister Ann Linde (S) reagerar med oro på hackerattacken mot ukrainska regeringssajter.

– Det här typen av hybrid- eller cyberattack är exakt en av de saker som vi har varnat för och som vi är rädda för, säger Linde till journalister på väg in till fredagens fortsatta EU-utrikesministermöte i franska Brest.

– Naturligtvis måste vi reda ut vem som är ansvarig för attacken. Det är också något som ökar spänningarna.

EU:s utrikeschef Josep Borrell uppger för AFP att unionen nu mobiliserar alla tillgängliga resurser för att hjälpa Ukraina.

– Vi har i morse kallat in till ett extra ambassadörsmöte för att se hur vi kan reagera och ge tekniskt stöd till Ukraina för att höja deras motståndskraft mot den här typen av attacker. Vi har också en snabbinsats-cyberstyrka för att hantera den här typen av attacker och kommer även att kalla in den, säger Borrell i Brest.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har konflikten i Ukraina blossat upp igen – här är en sammanfattning på 60 sekunder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.